Statul te vrea mort 2 – Guest Post Alexandru Baciu

statul-te-vrea-mort-corcodus-2
Statul te vrea mort 2

Asa cum spuneam si in artiolul anterior, problema dezinfectantelor nu e nici simpla si nici usor de ignorat.
Revin cu o completare scrisa tot de tatal meu, pe care va invit sa o cititi cu atentie:

Dupa ultimele evolutii ale scandalului HEXI Pharma in care autoritatile statului reprezentate de Directiile de Sanatate Publica au emis buletine de analiza prin care se arata ca “ doar 5% din dezinfectantii de pe piata nu corespund” as dori sa fac cateva precizari:

1. DSP – urile din cele 41 de judete ale patriei nu au analizat produsele! Aceasta deoarece nu au laboratoare acreditate pentru analiza fizico - chimica a dezinfectantelor;
2. DSP-urile din cele 41 de judete ale patriei au analizat probabil gradul de igiena din spitale prin colectarea de asa numite “probe de sanitatie” prelevate dupa ce au fost utilizate dezinfectantele evaluate;
3. DSP-urile din cele 41 de judete ale patriei au analizat “probele de sanitatie” in niste laboratoare despre care nu stim daca sunt sau nu certificate;
4. DSP-urile din cele 41 de judete ale patriei au analizat probele de sanitatie doar din punct de vedere bacteriologic.

De ce este important acest aspect?

Deoarece una dintre calitatile unui dezinfectant de acest gen TREBUIE sa fie aceea de a avea la o singura aplicare cu o concentratie minimala, un efect deopotriva Virucid, Fungicid si Bactericid. Daca efectul bactericid se poate evalua relativ usor prin insamantari pe medii de cultura*, urmate de incubare timp de 24 de ore si examinarea placilor cu medii de cultura pentru identificarea eventualelor colonii de germeni patogeni prelevate pe “probele de sanitatie”, efectul Fungicid si cel Virucid se poate evalua mult mai greu, fiind necesare medii de cultura speciale, tehnologii si metode de analiza pe care foarte putine laboratoare le au in dotare, ca sa nu mai vorbim de acreditarea acestora (dotare, metoda de diagnostic, etc).

Este clar ca lumina zilei ca raportul DSP-urilor a venit extrem de repede si ca nu ar fi fost timp fizic suficient pentru ca rezultatele sa se refere si la Virusi si Fungi - agenti etiologici cauzatori ai unor boli extrem de importante pentru sanatatea omului.

Asteptam in continuare, cu deosebit interes, rezultatele analizelor comandate de autoritatile Romane in cadrul unui program national de monitorizare a dezinfectantelor utilizate in Sanatate, dezinfectante declarate castigatoare an de an la licitatii unde se vehiculeaza sute si sute de milioane de RON.

Guest post Alexandru Baciu

[frame]baciualexandru[/frame]Alexandru Baciu este Sales Manager la Delos Medica. Se auto-descrie astfel: utilizator entuziast al new media/internetului, o persoana sociabila, sot si tata a trei copii. Are carnet de conducere din 1991 – cu aproximativ 50.000 de km/an, si este de profesie medic veterinar.

 

[divider top="no" style="dotted"]

Si acum cateva precizari in nume propriu:

  • Intr-un sistem atat de ticalosit, aceste rezultate (si asa partiale), pot fi atat de usor contrafacute.
  • Rezultatele timp de 10 ani au fost contrafacute, altfel nu am fi raportat cifre atat de ireal de mici, avad in vedere nivelul de infectii nosocomiale care au fost raportate dupa decesele tinerilor din Colectiv, si nu numai.
  • Am cerut ieri buletinele de analiza (in format electronic) pentru toate cele 3 526 de probe prelevate și analizate în cadrul testelor de sanitație efectuate la nivel național pentru produsele Hexi Pharma.

Raspunsul, venit de pe adresa oficiala a Ministerului Sanatatii a fost urmatorul:

 

corcodus-cerere-informatii-acces-public

Original Images by Krzysztof (Kriss) Szkurlatowski & Renata Horvat. Art by Alexandra Giula.

 

* insamantari pe medii de cultura: este vorba de tehnica prin care pe mici vase de sticla (ca cele din imaginea de mai sus), se adauga bacteriile prelevate la fata locului, pe un suport care le va hrani. In urma dezvoltarii lor naturale, ele pot fi identificate si catalogate.

 

One Reply to “Statul te vrea mort 2 – Guest Post Alexandru Baciu”

Nu prea avem ce face, poate doar sa iesim in strada. Dar se pare ca si asta e prea mult de cele mai multe ori!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: