Romania are o obsesie pentru curent. V-am povestit de asta, da?
Noi o stim, da strainilor le e mai dificil sa inteleaga. Anumitor straini. Cu surpridere, am aflat ca exista forme ale "curentului" si in alte parti, nu doar intre Dunare-Carpati si Marea Neagra.
In special in Germania, am inteles ca exista ceva similar, denumit Zugluft, dar e posibil sa ma insel asupra traducerii. Nu stiu nici o boaba de Germana!
Foto by: Mattox.
But I digress...
In conditiile in care Curentul reprezinta aceasta amenintare care planeaza asupra noastra, precum atarna sabia asupra lui Damocle, simplul gest manifest de a te oferi sa inchizi un geam sau sa il deschizi - pentru uzul altcuiva, poate cuprinde in sine 1000 de mesaje si de semnificatii.
Calatoresc mult cu taxiul. Dimineata. Si am timp, in felul asta sa observ lucruri. Sa gandesc. Sa reflectez.
Vara asta, ca nici o alta data, oamenii s-au oferit sa inchida sau deschida geamurile masinilor, ca semn de curtoazie fata de prezenta mea pe bancheta din spate.
Ei aveau geamul deschis, din dorinta de racoare - sau inchis, din alte motive. Si oferta asta a lor m-a pus pe ganduri.
Ma gandesc ca, ceea ce ne lipseste noua mult, ca natiune, este impulsul de a deschide geamul pentru altii.
" - Nu va suparati? Va e cald? Vreti sa deschid geamul putin?"
Pentru cineva care traieste in orice oras din Romania, sintagma asta este de ne-auzit in mijloacele de transport in comun. Fie, poate foarte-foarte rar.
Dimpotriva, esti indemnat si se striga spre/la tine sa inchizi geamurile, la cea mai mica suflare de vant. De teama, probabil.
Dar gestul asta, care la noi capata dimensiuni sacrificiale, pentru mine este unul de bun-simt.
In clipa in care in Romania se vod deschide mai multe geamuri, vom fi facut un important pas spre progres. Cred sincer ca vor fi mai multe zambete pe strada. Cred ca vom fi mai senini, in clipa in care vom vedea ca celalalt isi rupe putin timp timp/interes pentru a ajuta la eliminarea unui discomfort, pentru a da o mana de ajutor.
Cred ca Romania ferestrelor deschise va fi o Romanie putin mai educata, chiar si in domeniul sanatatii. Pentru ca, nu-i asa, un geam intre-deschis nu e o plaga nationala.
Dar mai cred, si aici deja e posibil sa trec intr-un taram al utopiei, ca o Romanie a geamurilor deschise va fi o Romanie a oamenilor care se gandesc la altii, si la viitor. Nu doar la binele lor imediat.
Si in tara aceea, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, se va alege altfel inclusiv clasa politica, conducatoare si se vor tria altfel elitele intelectuale.
Nu va suparati, va e cald?
Un răspuns la “Romania ferestrelor deschise”