Watermark pe poze: DA sau NU? – Guest post Emil Calinescu

De watermark, ca si termen, ati auzit? La Open Connect, o conferinta la care tot merg, am aflat ca trebuie sa explic termenii pe care nu toata lumea ii intelege. Pe scurt de tot, watermark este acel semn distinctiv pe care-l lasi tu pe anumite chestii, in special poze. Poate fi un logo, poate fi pur si simplu o adresa, poate fi orice.

 

_DSC5036-social media summit2013-alaxandra-corcodus

Si pentru ca tot am luat-o didactic, sa continui didactic: de ce scriu acest articol? Motivele mele sunt 2:

 

  • Gazda mea, Alexandra, este fotograf si tocmai a facut poze la Social Media Summit. Iar pe poze a pus watermark:

_DSC5161-social media summit2013-alaxandra-corcodus

  •  Am primit niste reprosuri, mai demult, pe tema asta. Ca stric pozele, ca oamenii vor poze curate etc.

Acum sa vedem de ce punem watermark pe poze. Asadar, avantaje:

  1. Pentru ca pozele noastre sa nu fie furate. Facem poze la peisaje, la cladiri, la evenimente, la personalitati. Nu e normal sa ne fie furate pozele. Si e foarte greu sa stam sa verificam fiecare persoana de pe acest internet. Oricum, si daca gasim o astfel de persoana, tot e nasol: ii scrii mail, il ameninti, eventual ii faci reclama negativa. Dar ca sa se resolve COMPLET trebuie sa-l dai in judecata. Complicat.

  2. Este o modalitate de a-ti face reclama. Daca faci poze la un eveniment e clar ca trebuie sa arati, cumva, ca pozele tale sunt cele mai bune. Se va vedea comparative: pozele lui X sunt peste pozele lui Y. Cum? Dupa watermark.

  3. Daca va intrebati cat de util este un watermark pe o poza in care apareti voi cu 5 prieteni va dezamagesc nitel: e util si acolo. Voi dati TAG celor 5 prieteni, deci poza va aparea la toti 5 pe profil. Prietenii lor o vor vedea si s-ar putea ca unii din ei sa afle astfel de blogul/site-ul vostru. De bine zic.

  4. Revenind la punctul 1: iti convine ca poza ta sa fie gasibila pe google pe locul 1, nu? Ok, sa presupunem ca oamenii nu-s asa nesimtiti si n-o vor fura. Dar ei o vor salva, sa zicem pentru a o pune wallpaper. Se mai uita ei cine a facut-o? De pe ce site e luata? Asa va aparea tot timpul, in orice moment, site-ul vostru. Vor afla, vrand-nevrand, de voi. E un adevar, cu totii vrem sa ne promovam, iar aceast lucru mi se pare cat se poate de normal.

  5. Este o chestie cat se poate de normala. Eu as numi-o un fel de certificare de proprietate. Toata lumea stie ca tu stai in casa respectiva, dar cand sunt probleme trebuie sa arati acel certificat de proprietate. E ceva rau in asta? Mi se pare ca nu. Deloc chiar

Exista oare numai avantaje? Din pacate nu. Sa vedem cateva dezavantaje:

  1. S-ar putea strica oarecum aspectul pozei. Daca pui watermarkul undeva jos sau in colt acesta ar putea fi usor scos (taind poza). Daca-l pui pe mijloc s-ar putea ca unii sa fie nemultumiti de aspectul pozei. Atentie deci unde puneti watermarkul si cat de vizibil este. Prelucrarea pozelor este si ea o sarcina care cade in carca fotografilor, nu?

  2. Unii oameni, chiar si pe facebook, ar putea fi nemultumiti. Pot sa-si scoata tagul de pe o astfel de poza, spunand ca nu doresc sa faca reclama unui blog, fie si al unui prieten. Nu inteleg ce e atat de grav dar fiecare cu “piticii” lui.

  3. Este considerat de unii (probabil aceiasi ca cei de la punctul anterior) o modalitate agresiva de promovare. Sunt unii care ar vrea sa vada pereti goi, sa fie emisiuni si filme fara reclame si sa nu care cumva sa primeasca vreun email promotional, chiar daca ei candva au bifat acea optiune. S-ar putea ca la acesti oameni efectul sa fie contrar si sa-ti respinga site-ul ori profilul. Acestia s-ar putea sa prefere fotografi care nu lasa urme pe fotografii. Chiar am auzit candva o replica de genul, dupa un eveniment: pozele lui Y imi plac mai mult pentru ca sunt fara watermark. Paradoxal, pentru unii e un criteriu.

Dupa cum vedeti, argumentele pro-watermark sunt si numeric superioare. Eu oricum sunt “fan” si nu am cum sa ii condamn pe cei care fac asa ceva. Fiecare se promoveaza cum poate. Din acest motiv, ca sa revin la ce am zis la inceput: nu m-am suparat deloc pe Alexandra pentru ca a pus watermark pe poze.

Dimpotriva, eu personal recunosc meritele fotografilor si uneori scriu eu, fie si-n comentarii, cine a facut poza. E o datorie morala. Serios.

Si acum sa pun in aplicare ce am scris mai sus. Si sa imi las watermarkul pe articol. Asadar, Emil Calinescu ma numesc si sunt proprietar de 3 bloguri: http://emilcalinescu.eu/ , http://emilstudentulminune.wordpress.com/ si http://minunat.eu/ . Va astept si la mine cu un guest-post, eu publicand pe unul din ele in functie de tematica.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor

P.S. Multumesc Alexandrei pentru gazduire.

One Reply to “Watermark pe poze: DA sau NU? – Guest post Emil Calinescu”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: