Un scenariu horror – Guest Post Alexandru Baciu

 

Zilele astea fiind “priponit” la pat am avut ocazia sa ma linistesc un pic, sa gandesc mai “asezat”, “sa arunc un ochi” pe stiri.

Ca de obicei presa “roade” tot ce se poate, ca o masinarie monstruoasa din acelea care fac masinile vechi o gramada de fier maruntit.

victime-inocente

Dupa tragedia de aseara din zona Parcului Tei, la concurenta cu declaratiile de presa al lui Mitica Dragomir, cu demisiile bibanilor de prin PNL exact inainte de momentul votului din parlament si a starii gazonului de pe National Arena, a aparut primul interviu al parintilor (tatal) copilului ucis. Un om tanar, resemnat, ponderat care nu s-a lasat “agatat” de intrebarile reporterilor …de la care nu s-a putut “scoate” ceva “tare”, de burtiera galbena pe televiziunile de stiri.

Trec peste ceea ce inseamna tragedia familiei, imaginea (pt a cata oara terfelita a Romaniei), peste nesimtirea grotesca a declaratiilor primariei sectorului 2 “Era pe un teren privat” sau peste afirmatia strigatoare la cer a unei presedinte de ONG “Evenimentul s-a produs din cauza inconstientei persoanei care trebuia sa aiba grija de copii” si revin asupra problemei in sine:

Cum este posibil ca dupa atatia ani, nici un Primar (de capitala, sector) sa nu aiba un plan pe termen mediu si lung pentru eradicarea acestei plagi, a cainilor fara stapan? Cum este posibil ca in lipsa unui asemenea plan sa mai iasa in fata noastra, a alegatorilor si noi sa nu-I pedepsim?

Un calcul la limita arata ca un cuplu de caini care se inmultesc necontrolat, in conditiile unui aport de resursa de hrana rezonabil si a supravietuirii de la fiecara fatare macar a 2 pui, dintre care un pui sa fie femela, in 2 ani ar duce la aparitia unei haite de 14 animale necontrolabile: cei doi initiali + 12 urmasi! O rata de multimplicare anuala de 3,5 ori pe cap de individ!

Imaginati-va deci ce s-a putut intampla in ultimii 15 ani!

Spuneam intr-un comment pe Facebook:

„ Atatia ani de indiferenta crasa, politicianism ieftin si afacerism veros pot fi acoperiti prin mijloace "umane" ? Si in timpul acesta sa moara copii si adulti sfasiati de caini nesupravegheati la fel ca in ultima tara africana? Avem o mare dilema! Dar care trebuie solutionata! Repede!”

Fiind insa corectat (pe buna dreptate) de prietenul meu John Samihaian:

“de acord cu comentariul tau as face insa o rectificare: "Avem o mare PROBLEMA! Dar care trebuie solutionata! Repede ..!" pentru ca dilemele nu pot fi "solutionate" ele pot fi, eventual, stapinite ”.

Corect John! Asta inseamna ca ne trebuie o solutie, repede fiindca suntem in criza de timp .

Sunt medic veterinar, am ales aceasta meserie din dragoste pentru animale, mi-au trecut prin maini multi caini mai cuminti sau mai „rai”, pot spune ca am salvat de la moarte o multime de animale, am adoptat din adapostul comunitar si deci stiu ce inseamna sa ai grija de un animal: insemna dragoste dar si responsabilitate, hrana dar si supraveghere, curatenie dar si educatie.

Copii mei iubesc animalele si au putut sa treaca de la sperieturi zdravene prin parcuri sau de pe aiurea, provocate de caini nesupravegheati de stapani, la o relatie fireasca cu aceste fiinte, avand grija de ei si iubindu-i.

Nu stiu cum as reactiona daca li s-ar intampla ceva de la acesti caini nesupravegheati dar stiu ca trebuie neaparat sa facem ceva. ACUM!

In primul rand as aplica imediat legile in vigoare. Cu stictete maxima, fara nici o mila.

Apoi, as face un plan coerent (de fapt sunt convins ca exista deja multe planuri, dar nu sunt luate in serios de autoritati, daramite sa fie puse in aplicare), de control strict al populatiei canine fara stapan: prindere, sterilizare, eutanasiere pentru cei care nu au fost adoptati intr-un termen rezonabil (3 luni de la prindere). Fara eliberare dupa sterilizare! Simultan as incepe o campanie sustinuta de sprijin a adoptilor cainilor fara stapan, cu facilitati si nu piedici pentru cei care adopta, dar si cu supravegherea noilor stapani.

Nu in ultimul rand as apela la asa numitele metode „inumane” „barbare” etc .

Respectiv as ucide imediat populatiile canine aflate in zona nimanui de la periferiile oraselor, haite de caini incontrolabile, caini nomazi, care circula nestingheriti de la periferie spre centru si invers.

Trebuie inteles ca este o situatie de urgenta si asemenea situatii se pot rezolva doar prin masuri drastice si rapide. Totul controlat si nu lasat la liberul arbitru al unor hingheri oarecare!

Ah! Un ultim scenariu al naibii de posibil: in ultimii zeci de ani nu au fost semnalate cazuri de rabie la populatiile canine de la oras insa exista rabie silvatica (la vulpi). Imaginati-va o vulpe turbata muscand un caine pe la periferia orasului iar acesta fiinta gregara, alaturandu-se sau facand deja parte dintr-o haita, odata infectat (atentie virusul turbarii e prezent in saliva animalului infectat cu 10 zile inaintea primelor semne clinice de turbare), acesta transmitand virusul la alti caini, samd. Si toti acesti vectori de turbare circuland nesupravegheati spre zonele de hranire: ghene, tomberoane, locuri populate. Scenariu horror, nu-i asa?

Sursa foto: b536.ro.

[divider top="0"]

Mai multe linkuri utile aici, aici si aici, si va indemn sa le cititi pentru importanta lor informativa si pentru ca e nevoie sa ajungem la o concluzie.

 

5 Replies to “Un scenariu horror – Guest Post Alexandru Baciu”

Si unii spun ca „parintii lui Ionut sunt tigani…nici o pierdere…” Natia asta a inebunit de tot?

alaxandra

Da. Da, da, da!

Cum poti sa vorbesti asa despre un OM nu inteleg. 🙁

Vina este a autoritatilor care au asistat in ultimii 20 de ani la acest fenomen si nu au luat nici o masura care sa dea roade. Toti sunt pe furat si pe combinatii , de unde sa le pese lor de caini comunitari si de oameni muscati…

nu exista plan, planificare sau chestii de acest gen …exista doar haos si interese

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: