Toata lumea cred ca s-a obisnuit cu ideea ca facebook a introdus noul timeline. Unora le place, altii se acomodeaza inca, altii apeleaza la tot felul de trucuri pentru a evita marea transformare.

Vestea buna este ca din observatiile mele, Facebook nu prea impune schimbarea asta,ba chiar lasa userii sa se obisnuiasca cu el, si sa faca ei schimbarea. Odata trecut la noul format insa, atentie nu veti putea trece inapoi, e definitiv.

Acum, mi-am facut hainutze noi aseara, pentru ca nu am mai rezistat sa testez ceva ce doream sa fac demult: un tutorial, complet cu template editabil pentru modificarea/branduirea/decorarea profilului de facebook, si descoperirea modului in care cover photo-ul se imbina cu poza de profil in ceva dragut, amuzant, util sau toate la un loc. Nu am mai rezistat si pentru ca am gasit minunatia asta de poza, de care m-am indragostit pe loc:

Incercand sa ma ocup de pagina de facebook a celor de la Peniel, am dat de tot felul de probleme, si intr-un final a trebuit sa vin cu artileria grea. Extraordinar de priceputul intr-ale designului, dragul meu prieten Silviu, si-a scos bagheta magica si a aflat ca de vina pentru problemele mele erau 19 pixeli, care faceau figuri. Va puteti imagina 19 pixeli incapatanati?

Problema fusese de fapt neatentia mea, pentru ca in loc sa folosesc la baza un printscreen de la pagina de facebook pentru a construi template-ul, am folosit profilul meu ca punct de pornire. Si asta a dus la cei 19 mici neastamparati, care mi-au dat mie peste cap ultimele zile.

Pentru ca, insa, pe profil personal functioneaza brici, va pot impartasi pasii care trebuiesc urmati, micile secrete, si la final ca bonus un template folosibil si pe photoshop si pe gimp.

Daca nu ati mai auzit de GIMP, nu e nimic. E un fel de photoshop, dar cu mult mai putine optiuni, insa merge de minune daca esti incepator ca mine si nu vrei sa dai banii pe ceva din suita Adobe. Sau daca folosesti doua sisteme de operare, Ubuntu – acasa, si Windows – la job, si vrei sa iti mearga toate si colo si colo…:D

Pasii.

1. Va ganditi bine ce fel de mesaj vreti sa promovati, sau ce tip de cover+poza de profil aveti in minte. Daca aveti un blog personal, dar nu vreti sa ii faceti inca pagina dedicata, o sugestie ar fi sa folositi logo-ul acestuia in poza de profil, suprapus peste restul imaginii. Daca va simtiti si mai indrazneti, puteti incerca una din variantele astea, toate sunt extrem de creative. Ei au si un template downloadabil acolo dar nu functioneaza tocmai bine. Promit ca fac un update sau un post nou si cu varianta pentru fan pages.

2. Dupa alegerea stilului/ideii pe care doriti sa o folositi, cautati-va imagini.
www.scx.hu este o resursa extraordinara pentru asa ceva, sunt colaje si fotografii de buna calitate, sub licente creative commons. Adica in general nu este nevoie decat sa lasati un mesaj+link autorului ca ii veti folosi munca in scop necomercial. Si totul va fi in regula.

3. Dupa ce ideea si imaginea va stau la dispozitie, o idee buna e sa cautati si niste fonturi care sa mearga cu ce va trebuie, dar asta este deja un pas care poate fi facut si spre finalul procedeului.

4. Descarcati template-ul. (Click pe link, se va deschide o pagina noua, apasati download din dreapta sus.)

5. Fisierul .psd poate fi deschis fie cu Adobe Photoshop, fie cu Gimp, si va functiona oricum.

6. Aranjati, decupati, bibiliti. Este important sa nu miscati liniile ajutatoare trasate de mine, si sa nu stergeti layerul denumit „Guide”.  Latimea intregului ansamblu este cu 12.5% mai mare decat acela al unei pagini normale de facebook, si asta pentru ca facebook are o ciudatenie: poza de profil afisata are 160×160 de pixeli. Poza minima pe care o puteti incarca este de 180×180 de pixeli, si apoi ei o miscoreaza automat. Ceea ce provoaca neplaceri SI dureri de cap. Asa ca am facut eu totul mai mare ca sa evit niste pasi suplimentari. Ca sa puteti folosi poza pe toata latimea ei (facebook nu va modifica astfel deloc la incarcare coverul) micsorati latimea fundalului pe care l-ati ales, la latimea maxima a template-ului (1143 px).

7. La final, veti avea de salvat doua portiuni din toata munca de pana acum:

  • portiunea care va deveni cover, si pentru asta sfatul meu este sa ascundeti layerul „Guide”, si layerurile care alcatuiesc poza de profil, ca cum cumva o aliniere ciudata la upload sa cauzeze probleme.
  • portiunea care va fi poza de profil, si care este temeinic incadrata de liniile ajutatoare. E important aici sa dati un zoom-in cat mai puternic a.i. sa selectati  exact pe liniile ajutatoare.

8. Incarcati ambele imagini obtinute pe profilul de facebook.

9. Enjoy!

P.S. Template-ul asta NU functioneaza si pentru fan pages, deocamdata, dar de indata ce va fi gata (azi, maine) voi gasi o metoda sa il pun si pe acela la dispozitie.

Similar Posts