Aparent, utilizatorii online petrec pe facebook, zilnic, aproximativ 20 de minute. Indiferent de timpul petrecut online si/sau pe facebook e imposibil sa nu fi intalnit macar o data una dintre escrocheriile enumerate mai jos.
Unele dintre aceste escrocherii sunt scheme de phishing care incearcă să obtina numele de utilizator si parola, in timp ce altele se incheie in sondaje sau alte oferte false. Mai multe au fost cunoscute pentru ca raspandeau virusi si alte tipuri de malware, asa ca este important foarte important pentru securitatea dvs. sa mentineti software-ul anti-virus instalat si actualizat, insa si o atentie sporita in anumite cazuri care nu sunt detectabile de un anti-virus ci pur si simplu de bun simt.
- Afla cine ti-a vizualizat profilul & Afla cine te-a blocat:
Ce ti se promite: Escrocheria promite ca vei putea vedea (asa cum se poate pe LinkedIn) persoanele care se uita la profilul tau, sau ca vei afla cine dintre utilizatorii de facebook ti-au blocat profilul.
Escrocheria: Facebook nu ofera acces nimanui la aceste informatii, nici celor care au acces la API-ul de fb, prin conturile de Developers. Motivele din spatele acestor aplicatii sunt mai sumbre: poate fi orice de la adunat ilicit de like-uri pentru pagini de facebook care vor fi vandute pana la phishing de date personale.
- iPaduri & iPhone-uri gratuite
Ce ti se promite: Un castig interesant, premii valoroase. De obicei sunt device-uri noi, atractive si pe care oricine le-ar dori ca premiu.
Escrocheria: Nimeni nu ofera asa ceva pur si simplu. Daca va apare in newsfeed o pagina/un eveniment care nu are alt scop decat cadorisirea tuturor cu gadgeturi totul e prea bun ca sa fie adevarat.
- Credite Facebook Gratuite
Ce ti se promite: In esenta, promisiunea e pentru credite in cadrul jocurilor de pe Facebook. E adevarat ca uneori se fac asemenea cadouri promotionale prin paginile/forumurile oficiale ale jocurilor.
Escrocheria: Atunci cand oferta este facuta de persoane anonime, care folosesc orice prilej pentru a-si anunta oferta; comentarii, mesaje, mesaje pe paginile oficiale - lucrurile sunt clare. In acest mod se raspandesc virusi, se incearca colectarea datelor personale, si in esenta se produce mult, mult SPAM.
- Bilete, Vouchere sau alte gratuitati importante
Ce ti se promite: Ti se poate promite orice. In esenta e o extindere a punctului doi. Orice ar fi, suna prea bun ca sa fie adevarat.
Escrocheria: Nimeni nu ofera bunuri care costa bani doar pentru completarea unui sondaj online. Nimeni. 🙂 In felul asta poti cadea prada tentativelor de phising, atacurilor cu virusi, iti pot fi furate parolele si contul tau de facebook poate fi (si va fi, fara indoiala) folosit ca sa dea vestea mai departe, pentru a-i infecta/pacali si pe altii.
- Stiri extraordinare
Ce ti se promite: Vesti despre ultimul cutremur, ultimele decizii ale presedintelui SUA, sau orice infirmatie care ar putea avea un potential impact.
Escrocheria: In mesajul care anunta extraordinara stire va fi inclus un short-link, cu destinatie necunoscuta utilizatorului dornic sa afle vestile dar care in mod cert aduce foloase materiale scamerilor care le folosesc cu succes. Prin click pe aceste linkuri va expuneti calculatorul (si prietenii din lista) intregii liste de pericole pe care le-am enumerat mai sus.
- Incercari de phishing: furt de informatii
Ce ti se promite: In general metoda de raspandire a acestor escrocherii este sub forma unor mesaje de la Facebook - echipa de securitate.
Escrocheria: Desi mesajul sugereaza ca indeplinirea cerintelor iti va securiza contul de facebook, acest lucru nu poate fi ai departe de adevar. Pericolul rezida tocmai in faptul ca aparent totul pare in regula, insa: nu introduceti niciodata parolele si datele personale in formulare de login care nu sunt identice cu cele folosite de site-ul la care teoretic va logati. Verificati intordeauna adresa URL pe care va aflati.
Si in general vorbind, update-urile de securitate nu va vor cere nicidoata parole si alte date personale pe e-mail. Pentru mai multe detalii despre Phishing si incercarile de genul asta, click aici.
- Noi optiuni pe facebook
Ce ti se promite: Ceva ce alte persoane nu au, sau ceva ce ti-ai dori sa ai. Exclusivitate. Butoane de dislike, un nou stil/aspect/culoare pentru contul de facebook, acces la lista celor care ti-au dat unfriend, samd. Lista e lunga, inventiva si apar mereu lucruri noi pe ea.
Escrocheria: Desi exista si surse legitime in general pluginuri de browser care ofera asemenea facilitati, sursa acestora este foarte importanta. Nu instalati nimic daca nu provine dintr-o sursa de incredere, altfel riscati sa adaugati pe langa extensiile respective si malware si reclame suparatoare.
- Titluri socante/Sexy
Ce ti se promite: Tot ce tine de arealul "Nu ai sa crezi!", , "Ramai prost!", "Click aici..."
Escrocheria: De obicei la finalul acestor promisuni (in afara de ziare tabloide), se ascund site-uri care pretind ca incarca videoclipuri senzationale, site-uri care cer isntalarea de aplicatii ca sa ruleze, sau site-uri care doresc sa isi ridice contorul de vizitatori prin metode murdare. Sa nu le dam satisfactia. 🙂
- Povesti false despre celebritati
Ce ti se promite: E in general cam acelasi sistem de mai sus, insa "carligul" nu e ceva socant si sangeros si e legat de mondenitati si semi-celebritati. Sau de celebritati in sine, dar stirile vor fi false.
Escrocheria: Escrocheria tine de faptul ca stirile sunt false, evident. Problema e ca userii in general tind sa raspandeasca postarile inainte de a le verifica autenticitatea, si ele practic circula adunand momentum foarte rapid.
Dincolo de URL-urile pe care va indeamna sa dati click vestile astea false se afla sondaje, reclame agresive, tentative de phishing si de infectare cu virusi.
- “"Ajutor! Am nevoie de bani!"
Ce ti se promite: Rolul de cavaler pe cal alb. In teorie e vorba de un cunoscut care va cere ajutor: bani de regula, pentru ca se afla departe de casa si a ramas fara acte/telefon/bagaje etc. Rugamintea va veni intr-adevar de pe un cont al cuiva care va e cunoscut, de unde si sansele sa doriti sa acordati ajutorul cerut.
O versiune mai soft e aceea in care sunteti rugat sa incarcati o cartela de telefon cu credit, si numarul aferent nu va fi unul pe care sa il cunoasteti.
Escrocheria: Rugamintile nu vin din partea prietenului/rudei/cunostintei voastre. In spate se afla cineva care a furat parolele prietenului dvs. si cere bani in numele sau tuturor celor care sunt online in acel moment. Sfatul meu e sa puneti mana pe telefon si sa anuntati persoana respectiva sa isi recupereze contul. De asemenea avizati-va cunostintele comune de pericol.
In cazul in care "scenariul" este ca persoana aflata in necazuri e plecata in calatorie, incercati totusi sa dati telefon: s-ar putea sa fiti surprsinsi ca, la coada la paine, amicul in cauza habar nu are in ce pericol se afla, si nici pri ce aventura se presupune ca trece. 🙂
Aceste escrocherii se pot raspandi rapid si datorita tehnicilor de click-jacking și like-jacking prin aplicatii facute de hackeri și evenimente false, etc. Escrocii vor exploata orice metoda si deseori vor fi destul de creativi.
Cateva dintre scenariile cele mai urate sunt urmatoarele:
Furt de identitate: in cazul in care au suficiente date aceste persoane pot incerca un furt de identitate, experienta neplacuta - care poate duce la pierderi importante dar si la ramificatii judiciare.
Furt important de bani: accesul la conturile dvs. bancare, la datele despre card sau alte conturi (gen paypal) pot cauza importante pierderi financiare.
Furtul calculatorului (resurselor acestuia): pentru integrarea intr-un bot-net. Practic functionalitates calculatorului dvs. va in folosita in urmarirea scopurilor anumitor persoane: de la castiguri materiale, pana la atacuri in forta ale unor servere cu informatii importante sau pur si simplu in incercari de a sparge diferite sisteme de securitate.
Desi pare o lume complexa si agresiva, lucrurile nu sunt asa cum par. Feriti-va de senzationalisme ieftine, verificati informatiile si mai ales nu urmariti castiguri facile si din senin.
In plus, daca banuiti ca cineva este victima unui atac de phishing, spam, este virusat sau stiti ca i-au fost sparte parolele, dati-i de veste. Evitati astfel raspandirea unor lucruri urate, si ajutati un prieten.
Ce alte escrocherii si metode de scam cunoasteti si ar trebui incluse in lista?
2 răspunsuri la “Top 10 escrocherii (Scams), pe Facebook”
salut