Poate ati aflat ca in ultima saptamana au fost reportaje in presa scrisa dar si la TV despre un asa-zis furt de identitate (expresie intalnita intr-un jurnal de stiri) pe care l-ar trai Raed Arafat, medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Mai multe detalii aici, intr-un articol Adevarul.

Sursa foto: Google Search
Sursa foto: Google Search.

Am sa las la o parte confuzia dintre cont de facebook si fan-page, deoarece pana la urma din articol se poate intelege ca nu e vorba de un cont personal de facebook.

Ce ma surpride e exprimarea pe care am auzit-o la TV (urat din partea mea ca nu am retinut postul pe care am vazut stirea, dar nu putea fi decat Prima sau ProTV intrucat nu urmaresc stiri altundeva), si anume ca un fan-page ar constitui furt de identitate. O exagerare naiva si periculoasa. Facebook nu pedepseste conform regulamentului paginile „neoficiale” pentru un subiect/personalitate/brand, dar ofera posibilitatea de a adauga in cadrul paginii facute din admiratie un link spre o pagina oficlala, administrate de persoane aflate in drept sa faca acest lucru.

 

Aparent, pagina de facebook a lui raed Arafat adunase mai mult de 80.000 (86.000 la ultima mea verificare) de fani si opiniile prezentate de administratorii paginii alaturi de acest numar aparent impresionant a provocat o reactie din partea d-lui Arafat in persoana:

„Se încearcă discreditarea mea. Problema este că altcineva face tot felul de declaraţii care nu sunt ale mele. Chiar dacă am opinii legate de anumite subiecte, nu vreau ca altcineva să le scrie pentru mine. Oricum, am văzut că cel care este în spatele contului mai face unele greşeli de exprimare. Este un profil bine gândit”, a mai spus Arafat pentru adevarul.ro.

Citeste mai mult: adev.ro/myxp0b

Afland despre problema, am vrut sa „particip” cumva la problema, si am raportat pagina respectiva.

Facebook obisnuieste sa dea un raport/rezolutie pentru fiecare raportare si astazi am fost anutata ca pagina a fost stearsa.

report-facebook

Ce concluzii as dori sa trag eu personal din toata intamplarea aceasta?

 

  • Ca in era social media, mai ales daca esti o persoana cunoscuta este bine sa fii prezent online astfel incat sa iti poti transmite tu personal mesajul tau si sa nu lasi impostorii sa se foloseasca de numele tau pentru a-si transmite ideile.
  • Este important sa ai o reactie si sa actionezi, chiar daca la inceput miza nu pare foarte mare. Domnul Raed Arafat a fost si creditat intr-un articol de ziar pentru opinii formulate pe respectiva pagina de facebook. Pentru cineva care face parte din administratia publica la un asemenea nivel ceva de acest gen poate fi destul de daunator/suparator.
  • Atunci cand nu iti este clar ce sa faci, mergi cu mesajul tau in public, si sansele sa reusesti sunt mai mari. Personal cred ca motivul pentru care pagina a fost stearsa a fost pentru ca cei de la facebook probabil au primit un numar considerabil de rapoarte pentru acea pagina, indiferent de „motivul” trecut in raport.
  • Am mai intalnit situatii in care pagini evident-false trimit mesaje care sunt receptate de public si crezute. Si in care acele mesaje aduceau in mod clar un prejudiciu de imagine. Cazul respectiv era al Casei Regale, in numele careia fusesera facute cateva pagini de facebook administrate de persoane rau-voitoare si/sau in necunostinta de cauza.

Mi-as dori niste optiuni speciale oferite de facebook, prin care raportarea unor asemenea cazuri sa fie mai simpla si sa nu fie nevoie de raportari masive din partea utilizatorilor pentru a fi rezolvate.

 

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Există și partea cealaltă: dacă ar fi prea ușor de rezolvat astfel de probleme, ar exista riscul să fie desființate și pagini oficiale sau inofensive, odată ce și-ar găsi niște adversari chitiți să anihileze un anume personaj sau tip de mesaj. Având în vedere cât de suscceptibil e net-ul la mesaje cu conținut ofensator, eu votez pentru proceduri complexe, că măcar așa mai sunt șanse să scapi 😀

    1. Teofil, nu te contrazic in procent de 100% ca sa zic asa. 😀

      Insa de multe ori pentru profilele de limba romana si paginile de limba romana nici procedurile astea incalcite si alambicate si greu de aflat nu se aplica, pt ca ceic are verifica raclamatiile nu stiu a vorbi dulcea noastra limba. Eu asta am observat din raspunsurile care mi se dau. 🙂

      Acuma, sa fim bucurosi ca e cum e si ca nu e mai greu, nu? 🙂

  2. De vreo doi trei ani,impreuna cu multi utilizatori din diverse medii de activitate (inclusiv din media), am raportat acea pagina pentruca de atunci apareau acolo,modalitati de admitere la Examenul de Bascalaureat,anunturi de mica publicitate de genul vand-cumpar,reclame la diverse produse inclusiv produse cosmetice (ca venind din partea domnului ministru), amestecate cu stiri din sanatate care reflectau activitatea domnului ministru Raed Arafat.Unele ,care erau foarte evidente au mai fost sterse de-a lungul acestor doi ani,altele au ramas acolo;;cineva si-a facut si un blog care dadea in acea pagina,au aparut si mesaje de la Mos Craciun si multe altele pe care daca le-as insirui aici,mi-ar trebui multe pagini .Toti cei care intr-un fel sau altul, am anuntat faptul ca acea fan-page, este un fals ,am fost banati! Personal, de vreo cateva ori contul meu a fost raportat si am avut accesul restrictionat de FB,timp in care acea FAN PAGE falsa ,nu doar ca isi continua activitatea ci numarul fanilor crestea de la zi la zi,pane ce ,in ultima vreme trecuse de 85.000 de fani!
    La vreo diua zile dupa ce toate posturile tv ,care au in grila „stiri” ,au dat anuntul ca acel „cont” era un fals,pagina inca era acolo .Acum nu mai stiu ,pentruca nu am mai urmarit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.