Poate ati aflat ca in ultima saptamana au fost reportaje in presa scrisa dar si la TV despre un asa-zis furt de identitate (expresie intalnita intr-un jurnal de stiri) pe care l-ar trai Raed Arafat, medicul Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Mai multe detalii aici, intr-un articol Adevarul.
Am sa las la o parte confuzia dintre cont de facebook si fan-page, deoarece pana la urma din articol se poate intelege ca nu e vorba de un cont personal de facebook.
Ce ma surpride e exprimarea pe care am auzit-o la TV (urat din partea mea ca nu am retinut postul pe care am vazut stirea, dar nu putea fi decat Prima sau ProTV intrucat nu urmaresc stiri altundeva), si anume ca un fan-page ar constitui furt de identitate. O exagerare naiva si periculoasa. Facebook nu pedepseste conform regulamentului paginile "neoficiale" pentru un subiect/personalitate/brand, dar ofera posibilitatea de a adauga in cadrul paginii facute din admiratie un link spre o pagina oficlala, administrate de persoane aflate in drept sa faca acest lucru.
Aparent, pagina de facebook a lui raed Arafat adunase mai mult de 80.000 (86.000 la ultima mea verificare) de fani si opiniile prezentate de administratorii paginii alaturi de acest numar aparent impresionant a provocat o reactie din partea d-lui Arafat in persoana:
„Se încearcă discreditarea mea. Problema este că altcineva face tot felul de declaraţii care nu sunt ale mele. Chiar dacă am opinii legate de anumite subiecte, nu vreau ca altcineva să le scrie pentru mine. Oricum, am văzut că cel care este în spatele contului mai face unele greşeli de exprimare. Este un profil bine gândit”, a mai spus Arafat pentru adevarul.ro.
Citeste mai mult: adev.ro/myxp0b
Afland despre problema, am vrut sa "particip" cumva la problema, si am raportat pagina respectiva.
Facebook obisnuieste sa dea un raport/rezolutie pentru fiecare raportare si astazi am fost anutata ca pagina a fost stearsa.
Ce concluzii as dori sa trag eu personal din toata intamplarea aceasta?
- Ca in era social media, mai ales daca esti o persoana cunoscuta este bine sa fii prezent online astfel incat sa iti poti transmite tu personal mesajul tau si sa nu lasi impostorii sa se foloseasca de numele tau pentru a-si transmite ideile.
- Este important sa ai o reactie si sa actionezi, chiar daca la inceput miza nu pare foarte mare. Domnul Raed Arafat a fost si creditat intr-un articol de ziar pentru opinii formulate pe respectiva pagina de facebook. Pentru cineva care face parte din administratia publica la un asemenea nivel ceva de acest gen poate fi destul de daunator/suparator.
- Atunci cand nu iti este clar ce sa faci, mergi cu mesajul tau in public, si sansele sa reusesti sunt mai mari. Personal cred ca motivul pentru care pagina a fost stearsa a fost pentru ca cei de la facebook probabil au primit un numar considerabil de rapoarte pentru acea pagina, indiferent de "motivul" trecut in raport.
- Am mai intalnit situatii in care pagini evident-false trimit mesaje care sunt receptate de public si crezute. Si in care acele mesaje aduceau in mod clar un prejudiciu de imagine. Cazul respectiv era al Casei Regale, in numele careia fusesera facute cateva pagini de facebook administrate de persoane rau-voitoare si/sau in necunostinta de cauza.
Mi-as dori niste optiuni speciale oferite de facebook, prin care raportarea unor asemenea cazuri sa fie mai simpla si sa nu fie nevoie de raportari masive din partea utilizatorilor pentru a fi rezolvate.
3 răspunsuri la “Raed Arafat: O problema de imagine si PR?”