Am urmarit recent un videoclip care incearca sa ilustreze conceptul de "privilegiu" asa cum este el inteles la ora actuala in societatea vestica. Videoclipul este conceput sub forma unui joc, in care toti participantii sunt pusi sa porneasca de la o linie trasata in mijlocul unei camere.
La distante egale de linia mediana sunt alte linii paralele si echidistante. Si in fata si in spate. Si in functie de raspunsurile la o lista de 35 de intrebari, poti face un pas in fata sau un pas in spate. Persoanele care ajung cel mai in fata sunt cele care beneficiaza de privilegiu.
Personal, am simtit deseori ca viata mea este in controlul meu si ca daca muncesc suficient de mult voi reusi sa obtin o situatie stabila si confortabila pentru mine si familia mea.
Desigur, multe din alegerile facute au dus in aceasta directie, insa nu pot sa neg ca anumite lucruri au fost "decise pentru mine".
De exemplu: deseori, pentru ca sunt femeie anumite persoane incearca sa treaca cu vederea opiniile mele. Pentru ca am opinii, unele persoane incearca sa imi explice ca sunt indrazneaza, obraznica sau nelalocul meu. Alte persoane au incercat sa ma reduca la tacere. Nu o data.
Sunt exemple minore. Desigur. Insa trecand prin aceasta lista de intrebari si verificand traseul meu pe graficul pe care l-am atasat nu pot sa nu ma gandesc: oare cum ar arata pozitia mea pe grafic daca situatia sociala ar fi fost alta?
Nu ma intelegeti gresit: nu sunt nici adepta corectitudinii politice, nici nu cred in egalitatea impusa cu forta. Nu sunt feminista, ci cred mai degraba in conceptul de retele sociale de sustinere reciproca (indiferent de gen si de sex). Nu fac parte din tabara extremistilor de nici o culoare (extremism ideologic politic, extremism religios, extremism sexual).
Dar cred ca intrebarile astea sunt un mod de a educa si alti oameni, nu neaparat fata de statusul lor in societate, ci fata de statusul altora, pe care societatea (nu statul!) ar trebui sa ii sustina si sa ii includa.
Am tradus si adaptat putin la contextul din Romania aceste intrebari, pentru ca mi se pare un exercitiu util de empatie si meditatie. Am adaugat componenta religiei, sublimata in intregul "joc", pentru ca nu mi se pare ca setul original acorda prea mare atentie acestei componente.
1. Daca parintii tai au lucrat noaptea si in weekend-uri pentru a va sprijini familia, poti face un pas inapoi.
2. Daca poti sa te deplasezi prin lume fara teama de agresiune sexuala, poti face un pas inainte.
3. Daca iti poti arata afectiunea pentru partenerul tau de viata in public, fara teama de ridicol sau violenta, poti face un pas inainte.
4. Daca ai fost vreodata diagnosticat ca având o boala/handicap fizic sau mintal, poti face un pas inapoi.
5. In cazul in care limba principala vorbita in casa ta nu a fost limba nationala a tarii in care ai crescut, poti face un pas inapoi.
6. Daca ai venit dintr-un mediu familial care te-a sustinut/ajutat poti face un pas inainte.
7. Daca ai incercat vreodata sa iti schimbi discursul sau manierismele pentru a obtine credibilitate, poti face un pas inapoi.
8. Daca poti merge oriunde in tara, si poti gasi usor tipurile de produse pentru parul tau si/sau cosmetice care se potrivesc bine pe culoarea pielii tale, poti face un pas inainte.
9. Daca ai fost jenat de hainele tale sau daca ti-a fost rusine de casa in care ai crescut, poti face un pas inapoi.
10. Daca poti face greseli si sa nu atribuie nimeni comportamentul tau unor defecte ale grupului tau rasial/de gen/religios, poti face un pas inainte.
11. Daca te poti casatori legal cu persoana iubita, indiferent de locul in care locuiti, poti face un pas inainte.
12. Daca te-ai nascut in Statele Unite/intr-o tara vestica, poti face un pas inainte.
13. Daca parintii tai au trecut vreodata printr-un divort, poti face un pas inapoi.
14. Daca ai simtit ca ai avut acces adecvat la hrana sanatoasa in copilarie, poti face un pas inainte
15. Daca esti sigur ca in mod rezonabil ai fi angajat pentru un loc de munca in functie de capacitatea si calificarea ta, poti face un pas inainte.
16. Daca nu te-ai gândi de doua ori inainte sa chemi politia atunci când sunt probleme, poti face un pas inainte.
Jocul privilegiilor
17. Daca poti vedea un medic ori de câte ori simti nevoia, poti face un pas inainte.
18. Daca te simti confortabil sa iti exprimi emotiile/sa fii deschis cu oamenii, poti face un pas inainte.
19. Daca ai fost vreodata singura persoana de rasa ta /sexul tau/orientarea ta sexuala/statutul tau socio-economic/religia ta in clasa ta sau la locul de munca, poti face un pas inapoi.
20. Daca ai luat imprumuturi pentru educatia ta, poti face un pas inapoi.
21. Daca aveti timp liber pentru sarbatorile taler religioase, poti face un pas inainte.
22. Daca ai avut un loc de munca in timpul scolii si/sau facultatii, poti un pas inapoi.
23. Daca te simtiti confortabil sa mergi acasa pe jos singur(a) pe timp de noapte, poti face un pas inainte.
24. Daca ai calatorit vreodata afara din tara, poti face un pas inainte.
25. Daca ai simtit vreodata ca nu exista reprezentare adecvata sau corecta a grupului dvs. rasial, a grupului de orientare sexuala/de gen, al grupului de handicap sau al religiei tale in mass-media, poti face un pas inapoi.
26. Daca te simtiti increzator(increzatoare) ca parintii tai ar putea sa ajute / te sprijine daca ai trece printr-o dificultate financiara, un pas inainte.
27. Daca ai fost vreodata hartuit(a) sau daca cineva a facut haz pe seama ta bazat pe ceva ce nu poti schimba, un pas inapoi.
28. Daca au existat mai mult de 50 de carti in casa ta cat timp ai fost in crestere, poti face un pas inainte.
29. Daca studiat cultura sau istoria stramosilor vostri in scoala elementara poti face un pas inainte.
30. In cazul in care parintii sau tutorii tai au absolvit o facultate, poti face un pas inainte.
31. Daca te-ai dus vreodata intr-o vacanta de familie, un pas inainte.
32. Daca poti cumpara haine noi sau iesi la cina oricand doresti, poti face un pas inainte.
33. Daca s-au oferit vreodata un loc de munca din cauza asocierii cu un prieten sau membru de familie, poti face un pas inainte.
34. In cazul in care unul dintre parintii tai a devenit somer, nu din proprie alegere, poti face un pas in spate.
35. Daca te-ai simtit vreodata inconfortabil din cauza unei glume sau o declaratii pe care ai auzit-o in legatura cu rasa ta / etnia ta /sexul tau/ aspectul tau / orientarea ta sexuala/religia ta, dar nu te-ai simtit suficient de in siguranta ca sa poti confrunta situatia, poti face un pas inapoi.
Am aproximat drumul meu intr-un asemenea joc. Punctul de pornire e marcat cu "Start". Fiecare pas inapoi e marcat cu o cifra rosie. Cel mai inalt punct e marcat cu galben.
Pozitia finala e cea cu rosu.
Care ar fi traseul tau?
2 răspunsuri la “Jocul privilegiilor”
Hmmm, 12. Gosh, cat mi-am dorit sa ies priviledged. Dar grasimea si statutul meu de roman in America mi-a cam dat peste cap mojo-ul 😉 o sa-mi revin. Oricum, faina campania
Eu mi’s la 8.
Funny stuff.