Interviu cu Beck Corlan – Despre Dragoste si muzica

Beck, iti multumesc pentru ocazia de a sta de vorba, atat in numele meu cat si in cel al cititorilor mei.

beck corlan

Alexandra Giula: Stiu ca in viata ta si in jurul tau este multa agitatie zilele astea, dar as dori sa ne povestesti putin despre planurile tale imediate in ce priveste muzica, concertele si activitatea ta si a trupei voastre.

Beck Corlan: Va salut in primul rand cu multa pace si dragoste. Iti multumesc si eu pentru abordarea ta. Este multa nebunie acum, da, dar o nebunie buna ! Cred ca lucruri foarte bune urmeaza sa se intample, si lucruri foarte bune se intampla si acum !

Planurile sunt sa ne deschidem inimile. Dedicare , sa fim seriosi pe drumul asta pe care am inceput sa mergem. Nu sunt singura in calatoria asta, am alaturi pe: Ana Hutu- back vocal, Ana Molnar- vioara, Marcelle Poaty- Suami- Clapa, Emi Kui- tobe, Johnny Kui- Chitara electrica.

Planuri imediate : - ne pregatim de un album, avem concerte si sustinem diferite evenimente. Keep in touch.

beck corlan, ana hutu

A: Ai in plan vreun concert in Bucuresti?

B: Da, avem 🙂

A: Ce inseamna pentru tine muzica? De ce canti?

B: Pentru mine muzica este domeniul in care reusesc sa imi exprim dragostea fata de oameni, la un nivel mai larg. Cant pentru ca mi-a fost dat darul acesta de a canta, si am inteles ca este domeniul cel mai potrivit in care pot exprima ceea ce simt. Mai mult, de atat aleg sa cant pentru suflet, cred ca acolo e nevoia cea mai mare. Acolo cred ca trebuie sa investim, dincolo de orice.

Sunt sigura ca nu e vorba doar de talent sau doar despre pasiunea pentru frumos.

A: Ai putea sa ne spui, mie si cititorilor mei, cum ajungi tu sa scrii muzica? Fiecare artist are o anumita inclinatie, preferinta.

B: Modul in care scriu muzica nu este dupa un manual sau dupa vreo lectie predata de un profesor. Am ajuns sa scriu din dorinta si nevoia de exprimare, eu fiind si interpretul si ascultatorul. Curand am inceput sa am si alti ascultatori care s-au aratat entuziasti fata de ce am compus. Nu am tipar.

Dar imi propun ca atunci cand scriu ceva, sa fiu sincera, sa cant din propria traire si sa aduc un zambet, un zambet autentic. 🙂

A: Sa nu ii spunem reteta. Sa ii zicem inspiratie. Cum alegi tu versurile, tema, notele si acordurile?

B: Viata de la sine imi aduce versuri...teme, si note si acorduri. Unele zile sunt mai vesele, alte zile sunt apasatoare, unele cuvinte sunt aspre, dure, reale, altele dulci, pline de pace si iubire...e un fel de traspunere a vietii de zi cu zi in cantec.

A: Cand ai stiut prima data ca ai un mesaj de transmis prin muzica?

B: Cand am aflat cine sunt.

A: Care este cel mai important mesaj pe care doresti tu sa il transmiti? Prin muzica ta, prin implicarea ta sociala si prin tot ceea ce faci? Si de ce?

B: Ca nu exista nimic mai scump decat sa-L iubesti pe Dumnezeul tau cu toata inima ta si sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti!

Sa nu obosim in a iubi ! Aleg mai mult ca orice sa cant despre asta, pentru ca in asta este ascunsa bucuria inimii. In asta consta viata.


Am urmarit cu atentie discursul tau Beck, si m-a frapat o idee simpla de altfel: dorinta de a ajunge la oameni. De a ajunge la ei cu frumos si dragoste.

A: De ce crezi tu ca muzica poate indeplini acest scop pe care il ai?

B: Nu toti sunt sensibili la muzica, dar majoritatea sunt. Nu toti sunt interesati de frumos, dar majoritatea sunt. Este o foame de care noi nu suntem constienti...

Cred ca putem sa folosim orice mijloc sa transmitem Frumosul si Dragostea. Fiecare cu talantul sau talantii pe care i-a primit.

Mie, Dumnezeu pur si simplu mi-a dat muzica; prin asta ma exprim cel mai bine.

Nu pot sa nu observ agitatia din ultimele zile in jurul numelui si al persoanei tale.

Oamenilor le e usor sa identifice cu o "cauza"- o figura. Unii se aliaza cu tine, altii se simt datori sa fie in tabara opusa. Ai devenit in perioada asta mai cunoscuta decat probabil te-ai fi asteptat intr-un timp atat de scurt.

A: Nu o sa te intreb daca te afecteaza toate acestea, insa as dori sa te intreb ce ai invatat tu din experienta acestor ultime saptamani?

B: M-au ajutat incurajarile oamenilor, dar si oamenii care nu au vorbit tocmai frumos despre mine. Imi slefuiesc inima sa accept realitatea in care traim si vreau ca dragostea mea sa nu depinda de ea. Cred ca Dragostea desavarsita nu vine de pe pamant, ci din Cer.

A: O sa scrii muzica despre asta?

B: Nu.

Eu sunt de parere ca in Romania in general e nevoie de o cultura a dezbaterii. A dialogului. De orice parte ai privi lucrurile.

Ai avut mult curaj sa vorbesti deschis despre tine si viata ta intr-un mod atat de public. Esti si foarte tanara.

A: Crezi ca a fost vorba de curaj?

B: Curajul sa indraznim sa vorbim deschis, fara frica de prejudecata si judecata oamenilor. Cand afli cine esti, ce iti place, cum gandesti, ce culoare iti place, ce carti citesti, cu ce iti alimentezi viata, nu mai ai frica sa te eticheteze unii, altii. Oameni care habar nu au cine sunt, si cum se gusta multumirea, bucuria din lucrurile simple si viata ca si dar in sine.

beck corlan

A: Beck, tu ai vrea ca oamenii sa te ia pe tine drept model? Indiferent ca e vorba de model artistic sau spiritual?

Daca da de ce? Daca nu, de ce?

B: As vrea ca oamenii sa fie inspirati sa se uite la Isus Cristos, nu la mine. Eu sunt un om, imperfect . Isus a fost perfect, a dat dovada de exemplul suprem. El e Modelul meu. Sigur am si oameni care ma inspira, dar asta doar pentru ca si ei au Acelasi model.

A: Spune-mi putin despre oamenii din jurul tau. Despre cei cu care canti, creezi.

Cum vezi tu arta pe care o face noua generatie, cei de langa tine? Crezi ca mai exista ceva de transmis? Crezi ca mai exista originalitate?

B: Vai de mine, sunt atat de multi oameni talentati in jurul meu, foarte multi.Multi de la care am putut sa invat si de la care inca invat. Trupetii mei, intai de toate, sunt caractere curate si frumoase, asta ne leaga in primul rand, si apoi muzica vine ca un desert .

Cred ca inca mai exista multe de transmis, asta daca in primul rand aflam ce trebuie transmis si apoi daca avem curajul sa transmitem, dar eu zic ca atunci cand gasesti un Adevar, o Comoara, o Bucurie, nu eziti sa o impartasesti cu lumea. Vad originalitate intre oamenii cu care lucrez, intre studentii mei de la chitara, si asta ma bucura! Chiar imi aduce bucurie! Incurajez originalitatea.

A: Crezi ca mai au oamenii nevoie de arta?

B: Avem nevoie de iubire si arta. Arta de a iubi !

A: Daca ar trebui sa renunti la muzica, ce ai alege sa faci, si de ce?

B: As face orice , dar cu acelasi scop : de a aduce ceva bun pe pamant, a iubi, a zidi, a inspira spre Dragoste si Adevar.

beck corlan

A: Sunt oameni care te considera deja un nume de uz comun: varf de lance pentru evadarea din norme sau personaj cu potential disruptiv pentru viata evanghelicilor din Romania. Ai vreo replica pentru cele doua tabere?

B: Nu cred ca am un raspuns anume, eu nu fac ceea ce fac pentru a ridica dezbateri sau dispute, bloguri cu discutii si “lupte” intre oameni. Mi-as dori sa ne umplem inimile de pace si sa incercam sa fim oameni care contruiesc, nu care doar distrug...

Eu fac ceea ce fac din inima si cu scop unitar: doresc sa aduc o bucatica de frumos atat cat sunt pe pamant. Cat despre ceilalti

care isi dau cu parerea, si ei fac acelasi lucru, aduc cate ceva pe pamantul asta, in locul in care sunt, acum alegerea tine de fiecare, ce vrea sa aduca !

A: Ce crezi tu, Beck Corlan? Care este crezul tau personal?

B:”Cred intr-Unul Dumnezeu,

Tatal Attotiitorul,

Facatorul cerului si al pamantului, Vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intr-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,

Unul-Nascut,

Care din Tatal S-a nascut

Mai inainte de toti vecii.

Lumina din Lumina,

Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Nascut nu facut

Cel de o fiinta cu Tatal,

Prin Care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii

Si pentru a noastra mantuire

S-a pogorat din ceruri

Si s-a intrupat de la Duhul Sfant

Si din Maria fecioara,

Si S-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi

In zilele lui Pontiu Pilat

Si s-a patimit si S-a ingropat.

Si a inviat a treia zi dupa Scripturi. Si S-a suit la Ceruri

Si sade de-a dreapta Tatalui.

Si iarasi va sa vina cu slava,

Sa judece viii si mortii,

A Carui imparatie nu va avea sfarsit.

Si intru Duhul Sfant,

Domnul de viata Facatorul,

Care din Tatal purcede,

Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul

Este inchinat si slavit,

Care a grait prin prooroci.

Intru una, sfanta, soborniceasca

Si apostoleasca Biserica,

Marturisesc un Botez, intru iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor

Si viata veacului ce va sa fie.

Amin!”

A: Crezi ca este importanta agitatia care s-a creat in jurul tau si al prietenelor tale, al muzicii voastre? Ce ai dori sa rezulte de aici? Ce ar trebui sa incercam pe mai departe?

B: Cred ca de cele mai multe ori ne investim energia in lucruri nefolositoare, incercam sa facem disectie pe o furnica, si dreptate pe o lacusta.Sunt lucruri mai importante care ar trebui sa ne preocupe, dar si simplul fapt ca se consuma atata energie si atata deranj pe tema asta vorbeste de la sine..noi oamenii pierdem sensul lucrurilor mult prea repede.

A: Iti multumesc inca o data, Beck, pentru timpul acordat. Iti multumesc pentru raspunsuri si te rog ca, daca mai ai vreo completare de facut, la final de interviu sa iti acorzi timp sa tragi o ultima concluzie pentru toti cei care vor citi acest articol.

B: Multa pace si dragoste. Sunt esenta vietii.

8 Replies to “Interviu cu Beck Corlan – Despre Dragoste si muzica”

Calin Valean

Faina intiativa. Ma amuza faptul ca recitind crezul Bisericii Ortodoxe, Beck se contrazice pentru ca ea nu crede ca BO e una si singura Biserica. 🙂

ala e crezul ortodox. beck ce religie are, daca nu va suparati? sunt numa curios

alaxandra

Calin, Ionescu:

Crezul pe care l-a citat Beck este crezul de la Niceea. Larg adoptat/acceptat in lumea crestina ca fiind o sumarizare corecta si biblica a doctrinei crestine.

Faptul ca BOR il adopta in mod oficial si ca il accepta nu il face mai valabil sau mai putin valabil. 🙂

Ca sa ne universalizam putin, in limba engleza textul in care te-ai oprit tu, Calin spune „And we believe one holy catholic and apostolic Church”.

Catholic in context inseamna universal. Cu referire la Biserica universala, nicidecum la cea Catolica. Apostolica inseamna bazata pe invataturile apostolilor, nu pe succesiunea apostolica catolica sau de alt fel.

Ma refer in cele de mai sus la ideile exprimate in crezul initial Niceean, nu la ce se intelege azi din el in utilizarea sa ortodoxa.

Ionescu, ce intrebare amuzanta: Beck e crestina, desigur.

Banuiesc ca te referi la ce ramura de crestinism adera? Nu stiu sa iti spun, dar citind cele de mai sus – cuvintele ei – nici nu mi se pare in mod necesar relevant.

ionescu

stim cu totii ca la catolici crezul spune „Sfantul Spirit”, iar mai apoi: „care de la Tatal si de la Fiul purcede”. la protestanti nu stiu cum suna crezul, iar la neoprotestanti nici atat.
nu stiu cat de relevant este daca beck e ‘la credinta’ cum se zice pe acilea. cum zic, eram curios decat. gen.

alaxandra

Neoprotestantii nu au un crez unitar, si lectiile de catehism/cateheza sunt diferite de la caz la caz, dupa doctrina proprie.
Despre protestanti iarasi nu stiu sa aiba un crez formulat concret, dupa speta, dar pot fi formulate niste chestii cat de cat accurate.

ionescu

era simplu să-mi satisfac curiositatea. o căutare banană pe ggl.
mă gândeam eu ca beck nu frequentează aceleaşi biserici cu mine. dar tot aş alege-o preşedintele româniei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: