Au trecut niste ani de la prima mea tentativa (si reusita), de transfer de site de pe Blogspot pe WordPress.
- Nu se muta corect tot continutul
Am auzit din diferite locuri ca "de pe blogger nu se pot copia si imaginile" in cazul unui transfer. Nimic mai fals. Cineva care nu stie ce face si muta un blog de pe blogger pe wordpress *fara imagini*, condamna proprietarul fie la multa munca, fie la o tema implementata prost si la un aspect cel putin bizar in tot ce inseamna Social Media: si temele si social media isi iau indiciile despre afisarea de imagini din ceea ce numim imagine reprezentativa.
- Nu se schimba structura permalinkurilor
Blogger foloseste structura url-ului pe sistemul: radacina + data/luna/an + titlu + html.
E incarcata, e lunga, si arata urat. Dar mai mult de atat, nu e o structura prietenoasa de URL-uri. In mod ideal, URL-urile sunt cat mai scurte si cat mai prietenoase.
Corolar: Nu se modifica URL-urile a.i. sa se scoata textul ".html" de la coada.
Vezi mai sus. Sintagma aia nu face altceva decat sa incarce inutil URL-ul. Sunt niste caractere inutile, adaugate acolo cu forta. Nu ajuta nici ca SEO, dimpotriva poate ajunge sa cauzeze erori de tip 404.
- Se pastreaza vechiul blog online
In afara de varianta in care proprietarul/proprietara decide ca cele doua bloguri sa fie independente, mutarea continutului din blogul A pe blogul B, si pastrarea lui pe ambele bloguri duce la: indexarea aceluiasi continut de doua ori, penalizari potentiale in SERPs Google (rezultatele returnate de Google la cautare) pentru furt de continut si mai ales auto-concurenta pentru aceleasi cuvinte cheie din partea blogului vechi pentru cel nou. Nu e bine. Deloc-deloc.
- Nu se pastreaza vechiul blog (ascuns), macar cateva luni de zile, ca garantie/backup.
Persoanele care schimba brusc un mediu cu altul tind sa fie aiurite. Serios. 🙂 E vorba de curba de adaptare, de nevoia de a invata totul deodata si de a si mentine un blog in functiune simultan.
Vor exista greseli: nu se va achita hostingul, dispare domeniul, se sterge baza de date din greseala/oboseala, un virus, un hacker etc. Sunt muuulte motive pentru care sugerez acest lucru, dar cred ca cel mai graitor este experienta in domeniu: mai bine suflam si in iaurt, decat sa pierdem articole din blog dintr-o eroare.
- Nu se updateaza sursa de FeedBurner/Google Friend Connect/alte metode de comunicare cu vizitatorii
Unele bloguri au deja o comunitate pe Blogger. Comunitate spriinita prin RSS (feedburner) si Google Friend Connect.
Poate si newsletere si abonari la comentarii. E o mare greseala sa lasi in urma vechii followeri si sa nu faci macar catva eforturi punctuale de anuntare a cititorilor despre noua locatie a blogului tau.
Update-ul sursei postarilor in FeedBurner e o prima optiune foarte simpla. La fel si cautarea unei metode simple de mutare al Google Friend Connect pe noul blog (daca e nevoie).
O alta metoda ar fi, in cazul newsletterelor sau a abonatilor care primesc notificari pe e-mail ca timp de cateva luni sa se trimita cate un mesaj scurt/luna despre mutare.
- Nu se updateaza tema/pluginurile folosite, timp de saptamani sau luni la rand
Pentru ca e ceva ce pe blogger nu se face, unele persoane ignora acest aspect, in mod gresit. Mai multe detalii aici despre greseli comune pe WordPress, si cateva idei utile.
In afara de username si parola bine inchegate, mentinerea codului updatat la zi, proaspat si stralucitor este cea mai buna si mai simpla protectie pe care o ai la indemana. Tot scandalul Panama Papers se banuieste ca a pornit de la un site de neupdatat la zi.
- Nu se transforma etichetele in categorii
In urma importului de pe Blogger pe WordPress, scriptul de import transforma toate elementele de taxonomie in etichete (tag-uri). Acestea ar trebui verificate, restranse si cele mai relevante ar trebui sa fie modificate inm categorii. Restul pot ramane fara probleme etichete. Cele goale, evident ar trebui sterse.
Din experienta voastra, care sunt cele mai comune greseli in cazul unei mutari de acest tip?
Si care este greseala pe care ati recunoscut-o din lista de mai sus, pentru ca s-a intamplat sa o comiteti?