Ghid de diagnostic probleme de WordPress, pas cu pas

Fie ca e vorba de o eroare (publica sau doar de admin), de o functionalitate care nu mai merge (update articol, adaugare imagini, publicare postari etc.), uneori in functionarea unui site de WordPress apar probleme.

Ghid diagnostic WordPress - corcodus

Uneori poate parea dificil sa afli care e sursa, fara sa stii de unde sa o apuci.

Asa ca iti prezint un ghid pas cu pas, care poate ajuta la descoperirea unor multitudini de probleme.

Am evitat in mod constient sa dau detalii prea tehnice, sau care presupun modificari ale fisierelor pe server, intrucat prefer sa nu dau idei celor care nu se pricep.

Daca te sperie cuvintele „cod sursa”, „FTP” si „server”, contacteaza pe cineva care te poate ajuta. E cel mai bun sfat pe care ti-l pot da.

In primul rand, cateva detalii despre cum sa ceri ajutor:

Informatii necesare cand ceri ajutor

Uneori, persoanele care imi cer ajutor o fac schematic sau superficial. De cele mai multe ori nici macar nu am acces la un link pe care sa pot vedea problema sau un print-screen.
Am inteles ca unii prefera sa nu „dea detalii”, persoanelor „specializate”, probabil de teama de a nu spune ceva gresit. Ei bine, in asemenea cazuri orice informatie e pretioasa, pentru ca ajuta la un diagnostic rapid.

Iata cateva sugestii:

 • Versiune de WordPress
 • Numele Pluginului-problema si versiunea
 • Lista pluginurilor active
 • Versiunea de PHP si orice alte detalii despre serverul tau
 • Daca ai o bucata din error-log care poate fi de ajutor, ofer-o.
 • Pasii pe care ii faci ca sa dai de problema
 • Link la blogul tau
 • Print-screen cu problema, pe cat posibil.

Daca insa, doresti sa te descurci singur(a), iata cativa pasi pe care ii poti face pentru a afla mai exact sursa problemei:

Care este ultimul plugin instalat/la care ai facut update?

Exista posibilitatea ca problema pe care o ai sa fie de la un update, sau de la ultimul plugin instalat.

Update-urile adauga/modifica bucati la un plugin, si acesta poate cauza probleme de compatibilitate cu alte pluginuri sau cu tema/sistemul tau. Dezactiveaza pluginul pentru a testa.

Daca problema ta nu mai apare, poti sa:

 1. Raportezi problema celui/celei care a facut pluginul
 2. Astepti sa verifici daca in zilele urmatoare nu apare un alt update care sa repare problema
 3. Sa inlocuiesti acel plugin.
 4. Sa verifici daca nu cumva pluginul nu are un conflict cu un alt plugin care nu iti e la fel de necesar (vezi pasul urmator).
 5. Si apoi sa trimiti detalii despre problema pe forumul de suport al pluginurilor implicate.

Dezactiveaza toate pluginurile de WordPress

Poate pare redundant, dar uneori nu stii exact care plugin e cel buclucas. Dezactiveaza toate pluginurile. Apoi re-activeaza pluginurile pe rand, si verifica la fiecare daca problema ta se mai petrece.

Te sfatuiesc sa faci asta folosind mai mutle tab-uri, in paralel. De asemenea, te sfatuiesc sa faci update, cu grija, la toate pluginurile. E posibil ca problema ta sa se fi rezolvat deja, cu un update de la cel care mentine pluginul.

Daca nu ai obtinut nici un rezultat concret, treci la pasul urmator.

Dezactiveaza tema curenta, si revino la o tema default

Uneori vina nu este la un plugin anume. Ci o bucata de cod scrisa prost intr-o tema poate fi cauza.

Revenirea la o tema default (una dintre temele incluse automat la instalarea WordPress), poate fi de ajutor in diagnostic.

Daca erorile/pierderea de functionalitate dispar dupa activarea unei teme default, atunci problema este la tema initiala: fie ca e o versiune nemodificata, gratuita, premium, sau custom.

Solutiile sunt urmatoarele:

 1. Identifica concret tema, si autorul ei.
 2. Trimite un raport cu problema ta catre cel/cea care a creat tema.
 3. Daca tema nu este la ultima versiune, incearca sa ii faci un update.
 4. Daca tema ta este modificata, salveaz-o, si apoi pune pe site o versiune nemodificata.
 5. Apeleaza la cineva care sa iti repuna modificarile facute e tine, pe o versiune noua si nemodificata. E posibil sa fi facut o greseala in editarea fisierelor-sursa, sau la adaugarea de functii in tema.

Contacteaza firma de hosting

Daca toate cele de mai sus nu dau nici un rezultat, verifica impreuna cu cei de la hosting daca exista anumite modificari/update-uri facute de ei (in softul serverului, in PHP sau SQL), care sa te afecteze.

Problemele de la hosting de obicei pot tine de:

– Update-uri de securitate: sunt blocate fisiere, sau sunt sterse. Sunt modificate permisiuni pe foldere (nu mai poti urca imagini, nu mai poti salva fisiere pe server).

– Modificari ale SQL-ului. E vorba de baza de date, si daca softul folosit sufera modificari poti sesiza caractere ciudate in corpul postarilor, sau oriunde ai texte, sau pierderi de informatie (daca ceva a mers prost).

– Modificari ale PHP-ului:
Aici poti avea surpriza ca anumite pluginuri nu mai functioneaza, sau chiar WordPress-ul poate avea probleme. In functie de cooperarea lor dar si de insistenta ta, poti descoperi si repara problema destul de rapid.

Daca toate cele de mai sus nu reusesc sa iti re-aduca site-ul la viata, cauta pe cineva care poate sa verifice erorile, sa porneasca functiile de diagnostic (debugging) ale WordPressului, si care sa poata si actiona ca sa iti repare site-ul/blogul.

Fac parte din:
Facebook:
Publicitate: