Fie ca e vorba de o eroare (publica sau doar de admin), de o functionalitate care nu mai merge (update articol, adaugare imagini, publicare postari etc.), uneori in functionarea unui site de WordPress apar probleme.
Uneori poate parea dificil sa afli care e sursa, fara sa stii de unde sa o apuci.
Asa ca iti prezint un ghid pas cu pas, care poate ajuta la descoperirea unor multitudini de probleme.
Am evitat in mod constient sa dau detalii prea tehnice, sau care presupun modificari ale fisierelor pe server, intrucat prefer sa nu dau idei celor care nu se pricep.
Daca te sperie cuvintele "cod sursa", "FTP" si "server", contacteaza pe cineva care te poate ajuta. E cel mai bun sfat pe care ti-l pot da.
In primul rand, cateva detalii despre cum sa ceri ajutor:
Informatii necesare cand ceri ajutor
Uneori, persoanele care imi cer ajutor o fac schematic sau superficial. De cele mai multe ori nici macar nu am acces la un link pe care sa pot vedea problema sau un print-screen.
Am inteles ca unii prefera sa nu "dea detalii", persoanelor "specializate", probabil de teama de a nu spune ceva gresit. Ei bine, in asemenea cazuri orice informatie e pretioasa, pentru ca ajuta la un diagnostic rapid.
Iata cateva sugestii:
- Versiune de WordPress
- Numele Pluginului-problema si versiunea
- Lista pluginurilor active
- Versiunea de PHP si orice alte detalii despre serverul tau
- Daca ai o bucata din error-log care poate fi de ajutor, ofer-o.
- Pasii pe care ii faci ca sa dai de problema
- Link la blogul tau
- Print-screen cu problema, pe cat posibil.
Daca insa, doresti sa te descurci singur(a), iata cativa pasi pe care ii poti face pentru a afla mai exact sursa problemei:
Care este ultimul plugin instalat/la care ai facut update?
Exista posibilitatea ca problema pe care o ai sa fie de la un update, sau de la ultimul plugin instalat.
Update-urile adauga/modifica bucati la un plugin, si acesta poate cauza probleme de compatibilitate cu alte pluginuri sau cu tema/sistemul tau. Dezactiveaza pluginul pentru a testa.
Daca problema ta nu mai apare, poti sa:
- Raportezi problema celui/celei care a facut pluginul
- Astepti sa verifici daca in zilele urmatoare nu apare un alt update care sa repare problema
- Sa inlocuiesti acel plugin.
- Sa verifici daca nu cumva pluginul nu are un conflict cu un alt plugin care nu iti e la fel de necesar (vezi pasul urmator).
- Si apoi sa trimiti detalii despre problema pe forumul de suport al pluginurilor implicate.
Dezactiveaza toate pluginurile de WordPress
Poate pare redundant, dar uneori nu stii exact care plugin e cel buclucas. Dezactiveaza toate pluginurile. Apoi re-activeaza pluginurile pe rand, si verifica la fiecare daca problema ta se mai petrece.
Te sfatuiesc sa faci asta folosind mai mutle tab-uri, in paralel. De asemenea, te sfatuiesc sa faci update, cu grija, la toate pluginurile. E posibil ca problema ta sa se fi rezolvat deja, cu un update de la cel care mentine pluginul.
Daca nu ai obtinut nici un rezultat concret, treci la pasul urmator.
Dezactiveaza tema curenta, si revino la o tema default
Uneori vina nu este la un plugin anume. Ci o bucata de cod scrisa prost intr-o tema poate fi cauza.
Revenirea la o tema default (una dintre temele incluse automat la instalarea WordPress), poate fi de ajutor in diagnostic.
Daca erorile/pierderea de functionalitate dispar dupa activarea unei teme default, atunci problema este la tema initiala: fie ca e o versiune nemodificata, gratuita, premium, sau custom.
Solutiile sunt urmatoarele:
- Identifica concret tema, si autorul ei.
- Trimite un raport cu problema ta catre cel/cea care a creat tema.
- Daca tema nu este la ultima versiune, incearca sa ii faci un update.
- Daca tema ta este modificata, salveaz-o, si apoi pune pe site o versiune nemodificata.
- Apeleaza la cineva care sa iti repuna modificarile facute e tine, pe o versiune noua si nemodificata. E posibil sa fi facut o greseala in editarea fisierelor-sursa, sau la adaugarea de functii in tema.
Contacteaza firma de hosting
Daca toate cele de mai sus nu dau nici un rezultat, verifica impreuna cu cei de la hosting daca exista anumite modificari/update-uri facute de ei (in softul serverului, in PHP sau SQL), care sa te afecteze.
Problemele de la hosting de obicei pot tine de:
- Update-uri de securitate: sunt blocate fisiere, sau sunt sterse. Sunt modificate permisiuni pe foldere (nu mai poti urca imagini, nu mai poti salva fisiere pe server).
- Modificari ale SQL-ului. E vorba de baza de date, si daca softul folosit sufera modificari poti sesiza caractere ciudate in corpul postarilor, sau oriunde ai texte, sau pierderi de informatie (daca ceva a mers prost).
- Modificari ale PHP-ului:
Aici poti avea surpriza ca anumite pluginuri nu mai functioneaza, sau chiar WordPress-ul poate avea probleme. In functie de cooperarea lor dar si de insistenta ta, poti descoperi si repara problema destul de rapid.
Daca toate cele de mai sus nu reusesc sa iti re-aduca site-ul la viata, cauta pe cineva care poate sa verifice erorile, sa porneasca functiile de diagnostic (debugging) ale WordPressului, si care sa poata si actiona ca sa iti repare site-ul/blogul.
12 răspunsuri la “Ghid de diagnostic probleme de WordPress, pas cu pas”
Nu știu de ce, dar simt că ai scris fraza cu verde pentru mine 😀
Ei bine…:D SI pentru tine. 🙂
Buna Alexandra , uite care este problema mea :
Am trecut de pe hosting normal pe VPS după munca de invatare cum sa instalezi toate cele de trebuintă am mutat site-urile pe noul cont.
Caracteristici tehnice : PHP Version 5.5.9
MySQL Version: 5.5.47
WordPress 4.4.2
Lista plugin-uri : Broken Link Checker
BruteProtect
Facebook
Fast Secure Contact Form
Google XML Sitemaps
Growmap Anti Spambot Plugin
Huge IT Video Gallery
Math Captcha
Meks Easy Ads Widget
Newsletter
PopUp Ninja
Quick Adsense
StatPress
User Submitted Posts
WordPress SEO Premium
WP Beautify Pro
WP Retina 2x
WP Rocket
WP-Optimize
Si plugin-urile obligatorii ale temei : Bunyad Page Builder
Bunyad Shortcodes
Bunyad Widgets
Acum sa-ti spun si care este problema , daca nu sunt logat in panoul de control site-ul se vede foarte bine pe orice browser dar cand ma conectez in panou site-ul o ia razna se imprastie toate elementele din pagina.
Ce am incercat dar fara rezultat : – am dezactivat toate plugin-urile mai putin pe cele 3 ale temei tot imprastiat e , tema e actualizata , totul este actualizat . Problema ar fi undeva in momentul cand mă loghez in panou.
Am incercat si varianta de a inlocui toate fisierele din site prin FTP ( Folderul wp-admin , wp-includes , si restul de fisiere mai putin wp-config si .htaccess iar pe urma am suprascris din folderul content fisierele index din content , folderul theme si folderul plugins ) si tot degeaba.
Din cele 3 site-uri doar asta face probleme http://www.altosaxtral.com după cum vei vedea pe site am multe tutoriale cu wordpress ,chiar incepător nu sunt dar asta chiar ma depăseste . Am curata memoria cache din browser si din calculator in command propt , nici un rezultat.
Aici ai un screenshot cum se imprastie site-ul : http://altosaxtral.com/wp-content/uploads/2016/02/site-altosaxtral.png
Multumesc și astept un sfat din partea ta sau o părere !
George.
Buna George,
Multumesc pentru mesaj.
Ce vad eu in screnshotul tau este o problema de css: practic tie nu ti se incarca fisierul de stilare al html-ului. De-aia totul arata dubios.
Motivul pentru care face asta e greu de diagnosticat din exterior. Vad ca ai o tema premium: este cumparata, sau luata aiurea de pe internet?
E posibil ca una din probleme sa fie asta (nu ai o versiune buna a temei).
Vad ca si in front-end, fara sa fii logat se petrec lucruri dubioase: iti lipsesc iconite, imaginile sunt afisate aiurea, chestii descentrate, samd.
Tocmai că este o temă cumpărată și pot să le solicit să-mi dea explicatii … 🙂 Si doar am facut update la ea inainte sa-ti las mesaj pt că si cu cea veche tot asa facea….
Ar fi interesant de aflat daca schimbarea temei cu una free/basic te scapa de problema.
Caz in care, te sfatuiesc sa ii contactezi pe baieii care au facut tema.
Nu , nu mă scapă de probleme nici inlocuirea temei. Cu orice temă tot asa face….
Atunci cel mai probabil e o problema de server/sistem.
Incearca sa adaugi asta: in wp-config.php: „define( ‘CONCATENATE_SCRIPTS’, false );”
Sursa: http://manovotny.com/fix-wordpress-admin-styles-not-loading/
Daca functioneaza, sa lasi acolo bucata de script.
La mine nu funtioneaza smecheria asta , tot asa face…
Imi pare rau. Scoate bucata de cod, si cere apoi asistenta de la hosting.
Salut! Pentru a instala modulele trebuie neapărat să actualizez business-ul plătind actualizarea? Se poate actualiza business-ul și fără bani?