Sau mai pe scurt, cum sa ai grija de cel mai important aspect al unui blog: textele, imaginile sau alt continut media. Iata Decalogul pentru Continut:
1. Nu copia continut!
Repet: NU copia continut.
De fiecare data cand publici pe site-ul tau texte si imagini din alta parte, risti ca motoarele de cautare sa te trateze ca si cum ai fi furat acel text sau acele imagini. De aici pana la a fi raportat(a) si pana la a fi scos(a) de tot din cautarile Google e doar un pas.
In orice caz, vei aparea mai jos in cautari decat textul original, pentru ca lui Google nu ii place furtul. Chiar daca ai o intelegere cu persoana respectiva, decat sa risti mai bine mizeaza pe propria ta creativitate.
Solutie: Daca ai gasit un text pe care vrei sa il recomanzi, da un share. Sau scrie un articol scurt in care sa il recomanzi.
Daca ai postat undeva un Guest-Post, mentioneaza asta intr-un articol separat, si da un citat din el, dar nu il copia la tine pe blog.
2. Nu imprumuta altora continutul tau, scris si publicat la tine pe blog:
Indiferent de motive, de cauze, de intelegeri sau de alinierea planetelor, nu lasa pe nimeni sa copieze in alta parte articole luate de la tine de pe blog. Desi teoretic Google te va proteja (vezi mai sus), daca tu renunti la cel mai de pret bun al blogului tau, cu ce ramai? Pentru ce ar veni oamenii la tine pe blog?
Solutie: Daca ceea ce doresti este promovarea, iti sugerez sa scrii guest-posturi.
3. Nu folosi pluginuri care sa iti publice automat articolele in alte parti.
De exemplu, pentru retete exista pluginuri care „trag” continutul lor si pe anumite portaluri unde le fac publicitate si poti eventual primi vizite si de acolo. Mai ales ca, pentru blogurile de limba romana, demersul e cvasi-inutil. Exemple: Recipe Card by Yumprint.
Solutie: Daca vrei promovare, foloseste pentru asta retelele sociale. Incearca sa construiesti in jurul blogului o comunitate: cititori, alti bloggeri/alte bloggerite. Promoveaza-i pe altii la randul tau, si vei fi si tu promovat(a) ulterior.
4. Nu folosi, pe cat posibil, pluginuri care preiau din informatiile siteului tau, si le incorporeaza in propria lor platforma.
Un exemplu concret este Disqus. Desi teoretic arata bine, si desi teoretic (cel putin pentru Blogger, o platforma atata de batuta de soarta SI in domeniul publicarii de comentarii), practic Disqus isi insuseste comentariile tale. Si, cel putin pe Blogger, este FOARTE dificil sa le recapeti (costa timp si bani, deoarece fisierul de export de pe Disqus nu este compatibil cu modulul de import de continut de pe Blogger).
Solutie: Daca ceea ce te atrage este designul mai frumos, investeste timp sau bani intr-o tema noua. Daca ceea ce te atrage este nevoia de a avea un blog mai prietenos, investeste intr-o tema noua, sau schimba platforma cu una cu standarde mai ridicate in UX – user experience (cum ar fi WordPress).
5. Pe cat posibil tine imaginile folosite in articol pe un server aflat in controlul tau.
Modificarile programatice (fie ca sunt update-uri, sectiuni noi, sau altceva), ale unui site precum Picasa/Google+, Facebook, Imgur, sau chiar ale unor servicii dedicate, pot cauza modificari ale structurii linkurilor imaginilor. Caz in care toate imaginile adaugate pe site-ul tau vor disparea peste noapte.
Daca folosesti un serviciu de hosting de imagini extern, incearca sa ai pe cat posibil backup-uri pentru imaginile tale. In cel mai rau caz, vei putea sa adaugi manual toate imaginile. De asemenea, exista solutii prin care poti importa imaginile externe pe serverul tau, doar ca acest lucru trebuie facut inainte ca imaginile tale sa dispara.
Solutie: Daca ceea ce te preocupa este lipsa de spatiu, sugerez sa te gandesti la cea mai buna solutie de compromis intre domensiunea ideala pentru web (cat mai mica), si cea ideala pentru a avea imagini spectaculoase.
6. Foloseste, daca este cazul, o metoda anti-copiere:
In felul asta, cu ajutorul unui plugin, poti evita copierea directa a textelor si imaginilor tale. Sigur, nu vei putea evita 100% din furturi, dar pentru site-urile cu risc mare de copiere (retete, recenzii, etc.), e un pas important.
Solutie: Stiu ca stii ca nu exista solutii care sa acopere toate formele de copiere. Insa si daca descirajezi 80-90% din furturi tot ce ceva. Poti incerca acest plugin.
7. Fa backup-uri:
Fie ca le tii direct pe server, in calculatorul tau sau pe un hard extern, backupurile sunt importante pe termen lung. Investitia de timp e minima, beneficiile sunt maxime: dureaza cateva minute, si iti poate salva munca de ani de zile. Backupul e o metoda sa rasufli usurat, daca: ti se aciueaza vreun virus sau hacker pe blog, daca ai probleme cu hostingul, daca uiti sa platesti factura la hosting/domeniu, daca pur si simplu nu stii ce s-a intamplat dar site-ul tau nu mai merge.
Solutie: Poti incerca sa descarci saptamanal sau mai des baza de date din WordPress. Laolalta cu o copie a folderului cu imagini de la WordPress, si o copie a temei, ai tot ce iti trebuie in caz de urgenta.
8. Protejeaza-ti siteul cu un antivirus & firewall
Un antivirus bun face minuni. Motivele pentru care site-ul tau ar putea fi virusat pot incepe de la calculatorul tau, care e plin de probleme, la un plugin virusat sau o tema (asta se petrece de obicei daca instalezi ceva din surse neautorizate). Poate fi o problema cu hostingul tau, sau poate fi un atac atat de masiv incat e greu de stavilit imediat. Si atunci, e bine sa fii preventiv(a).
Solutie: Eu folosesc Wordfence Security si Anti-Malware Security and Brute-Force Firewall. Tu ce folosesti?
9. Nu da altora parole si acces pe site-ul tau decat sub relatii contractuale si de incredere
Sub nici o forma. Pentru ca poti pati lucruri ciudate: chiar daca in persoana respectiva ai incredere, poti oare avea incredere in calculatorul acelei persoane? Daca e virusat? Daca nu stie ca e virusat? Daca cineva i-a spart deja parolele, si asteapta doar sa fure tot ce se poate?
Solutie: Poti sa creezi conturi temporare cu date de acces limitate, sau pe care sa le modifici des si pe care sa le controlezi si tu. Dar niciodata sa nu dai parolele conturilor tale.
10. Nu uita ca cea mai importanta regula e mereu calitatea!
Indiferent de nisa pe care scrii, de subiectele pe care le alegi.
Sigur, vei avea si zile in care nu poti scrie romane. Sau in care nu ai inspiratie. Dar cea mai buna metoda de a-ti proteja continutul existent este sa mentii un site/blog viu si vibrant, pe masura ce trec anii. Si asta nu o vei putea face fara sa muncesti la fiecare articol. Sa investesti timp, cercetare, pasiune si sa construiesti, cu fiecare articol un univers in care cititorii tai sa gaseasca mereu si lucruri noi, dar si lucruri care nu devin perimate: ci care se invechesc precum vinul bun. Secretul e…sa pui suflet. 🙂
Visual by Alexandra Giula. Original image by pexels.com
Eu in gneral imi salvez articolele si pozele in calculatorul personal. Desi tind sa imi cumpar o memorie externa, nu am reusit pana acum sa fac asta.
Foarte bune sfaturile! Multumim! 🙂
Buna Lory!
Desi e o idee buna sa ai si articolele scrise pe calculator, ideea e ca e mult mai usor sa ai o copie a bazei de date wordpress, pentru ca pastrezi si locatia imaginilor, si formatarile, dar si comentariile. 🙂
Pentru detalii suplimentare, poti incerca sa verifici articolul legat de backup, sau sa mai pui intrebari aici. 🙂
Sunt sfaturi de bun simț, deși de unele chiar nu știam, dar îmi prind bine la început de drum. 🙂