Despre un personaj fabulos, "Curentul" si modul in care el se comporta in cultura populara romaneasca:
Am petrecut seara de sambata in compania unor dragi si buni prieteni, veniti din Canada in Romania. Daca va intrebati "De ce?" avand in vedere ca multi dintre noi si-ar dori sa plece de aici acolo, aflati ca si eu le-am pus aceasta intrebare. 😀
Nefiind familiarizati cu intreaga cultura romaneasca si cu ideile si obiceiurile noastre, reusesc sa le povestesc cate ceva despre noi de fiecare data cand ne vedem. Sambata seara era un frig destul de pronuntat (pentru noi romanii) si pornind de la asta, si de la faptul ca ei sunt canadieni - pentru ei iarna inseamna -40 de grade Celsius - am ajuns sa discutam despre "curent". Si le-am povestit cu destul de multe detalii cam ce simtim noi si ce credem noi legat de acest subiect sensibil.
Nu se poate sa fii roman, sa traiesti macar cateva luni in tara noastra si sa nu fii speriat cu acest veritabil Bau--Bau care este "Curentul".
O simpla cautare pe google va aduce la lumina titluri care mai de care mai interesante, dintre care multe se bat cap in cap. Subiectul este dezbatut chiar si pe Softpedia, la modul serios.
Frica asta de neinteles pentru straini pe care o are intreaga Romanie a aparut de undeva, la un moment dat, insa mi-a fost imposibil sa precizez de unde ne vine.
Cu totii am auzit despre efectele infioratoare ale acestei arme de distrugere nationala care este aerul miscator: cauzeaza probleme cu spatele, cu capul, cu maselele, cauzeaza pneumonie, pareze etc. In ritmul asta nu m-ar mira sa il fi cauzat si pe Ceausescu. Sau chiar ca Basescu sa fie la radacina problemelor si in cazul asta. Mai stii?
Oricum, eu am o sensibilitate la frig care e de natura reumatica. Sunt inclinata sa dau vina tot pe "Curent". De ce nu?
Urmeaza insa un mare adevar:
"Curentul" exista! Aerul se misca in stanga si in dreapta, in sus si in jos si uneori chiar pe diagonala, si nu avem cum sa il oprim. De fapt, se pare ca nici nu e bine sa o facem, deoarece cladirile neaerisite si izolate de exterior devin nesanatoase pentru oameni: fie ca sunt cladiri de birouri fie ca sunt locuinte.
Curentul exista si nu depinde decat de cateva lucruri simple evitarea problemelor care sunt puse in seama lui: un stil de viata sanatos, un sistem imunitar bun, si adecvarea vestimentatiei la ocazie.
Inca un sfat, si ma opresc aici: Daca vreodata una dintre problemele voastre de sanatate este pusa pe seama curentului de catre vecini, batranele din autobuz si altii din aceasta categorie, e OK.
Daca insa ajungeti la medicul de familie cu o problema si acesta da vina pe curent pentru problemele voastre, cereti totusi un consult de specialitate. E mai sigur.
Si ca sa vedeti ca imi iau in serios subiectele de interes national va las pe final cu o concluzie dintr-un articol pe aceasta tema aparut in Evenimentul Zilei:
Studiile au demonstrat că rinovirusurile (virusurile care dau răceli) nu au preferinţe: îi atacă şi pe cei care se îmbracă gros, dar şi pe cei ce poartă haine subţiri.
P.S. Melodia nu are nici o legatura cu textul, dar John Denver e unul dintre preferatii mei.
P.P.S: Sursa foto.
2 răspunsuri la “„Curentul” exista”