Am primit astazi pe e-mail o scrisoare de intentie, si un CV atasat.

Este vorba despre o domnisoara, care ar dori sa se angajeze in compania in care lucrez, si care a trimis e-mailul in acest scop.

Iata mai jos raspunsul meu, pe care l-am trimis dupa cateva clipe de gandire. Il impartasesc cu voi si aici, poate va fi de folos cuiva. Nu o fac in calitate de membru al echipei de HR, sau ca recruiter. Dar ca persoana care a citit partea ei de CV-uri, si care a condus suficient de multe interviuri, am invatat cate ceva. In plus, am fost si de cealalta parte a baricadei suficient de mult incat sa inteleg si emotiile si lipsa de experienta.

Iata deci cateva sugestii general valabile. Daca gasiti idei mai bune, daca vreti sa corectati sugestiile mele, sau sa adaugati altele noi, ne citim in comentarii:

Buna ziua Domnisoara,

In primul rand va multumesc pentru e-mailul dumneavoastra.

In al doilea rand, deoarece acest e-mail este unul nesolicitat de catre mine, am sa va cer permisiunea de a va face cateva observatii, sper eu utile, pentru cariera dvs. viitoare:

1. Ar fi ideal ca atunci cand abordati o companie in care realmente doriti sa lucrati, sa o faceti de pe o adresa de e-mail profesionista. De tip nume.prenume@email.com, sau orice alta forma care va convine, dar care va contine numele si prenumele fara alte adaosuri de tipul numelor de alint.


2. Deoarece dvs. cautati activ un job, de care putem presupune ca aveti nevoie, sfatul numarul doi se refera la personalizare. Un e-mail direct va avea mai mult impact decat un e-mail de tip spam trimis unei liste lungi de firme, pe principiul “poate-poate”. Respectati-ne si va vom respecta.
3. CV-ul dumneavoastra nu este deloc impresionant. Ati ales o forma nefericita de a-l pune in pagina. Pare gol si dezordonat. Folositi un document de tip pdf, in care sa dispara liniile acelea dizgratioase, si in care sa ramana doar informatiile nu si formatarea din spatele ei.
4. Folositi un CV cu o fotografie tip buletin. E mai personala si atrage atentia.
5. Puneti accentul pe aptitudini si calitati, deoarece nu aveti experienta. Si schimbati ordinea campurilor din CV pentru a pune accentul pe ceea ce stiti sa faceti. O luna de practica in timpul facultatii nu e deloc impresionanta.
6. Incercati sa iesiti in afara cliseelor de formulare: “Oportunitatea unei discutii despre cum ar putea fi folosite cunostintele si priceperea mea în avantajul companiei dvs. ar fi binevenita.” si alte asemenea fraze, nu va diferentiaza de alti potentiali candidati, este lunga si formularea ei este greoaie. Aveti mila de cei care citesc CV-urile: fiti concisa, elocventa si sincera. Aceste lucruri vor fi apreciate.
7. Intotdeauna, dar intotdeauna, rugati un prieten sa va citeasca textele/CV-ul inainte de a-l trimite. Greselile de ortografie si lipsa de consecventa (daca incepeti sa scrieti cu diacritice, scrieti asa pana la capat) pot sa fie exact acele lucruri aparent minore care intalnite in dreptul dvs. sa va descalifice in ochii angajatorului.

Sper ca v-am putut fi de ajutor, chiar si in mica masura cu ideile de mai sus, astfel incat cautarea dvs. pentru un serviciu bun sa fie incununata de succes.

In al treilea rand, imi pare rau sa va anunt, dar deocamdata nu exista nici un post disponibil in compania noastra. Vom pastra CV-ul dvs. in baza noastra de date, in eventualitatea in care vom avea un post disponibil care sa fie adecvat studiilor dvs.

Cu stima,

Alexandra Giula (Baciu) (Ms.)

P.S. Sursa foto.

Similar Posts

7 Comments

  1. Nu de mult timp am vecin de birou pe un om care are nici mai mult nici mai puțin de 41 de ani de școală. Toate facultățile în domeniul culturii, plus drept, plus hidrocentrale 🙂 Nici nu știu cu ce ar trebui să-și înceapă CV-ul un asemenea om.

  2. Cu toată lipsa ei de experiență și cu entuziasmul tineresc ce-i mai joacă și feste, domnișoara catindată are totuși calitatea de a scrie cu diacritice – chiar și inconsecvent, dar e un bun început 😀 Evident, nu e suficient ca să o recomande pentru a fi angajată undeva, dar te rog să-i transmiți complimentele mele 😀

    1. Multumesc pentru aprecieri.
      Am trimis acest e-mail unei persoane reale. Si evident, a trebuit sa iau in calcul si posibilitatea ca domnisoara sa se supere din cauza indraznelii mele.

      Apoi, CV-ul chiar l-am pastrat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.