37% dintre români cred știri false și fabulații de pe site-uri fantomă. Astfel, devine din ce in ce mai important sa stim „cum recunosti un site mincinos”.
Pare o statistica trista si grava, si chiar este. Coroborata cu ideea ca suntem pe locul 1 in Europa intr-un top al natiunilor care cred pe nemestecate stirile false, lucrurile par si mai triste, nu-i asa?
Știrile false sunt creditate ca fiind adevărate de peste 10% dintre locuitorii a șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, arată o cercetare sociologică realizată de think tank-ul slovac GLOBSEC, citat de PressOne.
România ocupă locul 1 în acest clasament, cu un procent de-a dreptul îngrijorător de populație care crede în știrile false și de propagandă: 37%. Suntem urmați de Slovacia (12%), Polonia (9%) și Cehia (9%).
Altfel spus, suntem țara cea mai dispusă să creadă fabulațiile de pe site-uri fantomă ce au o înfățișare asemănătoare unei publicații respectabile.
Sursa: digi24.ro
Sursa infografic: Statista. Statistici conform unui sondaj condus de Pew Research Center in Decembrie 2016.
In USA 64% dintre cetateni considera ca informatiile false cauzeaza foarte multa confuzie in legatura cu starea de fapt a unor intamplari curente si a unor fapte care le alcatuiesc. In ultima perioada s-a discutat foarte mult despre rolul mass-media & social media de raspandire a unor informatii false, sau a unor jumatati de informatie.
O sa ma concentrez in cele ce urmeaza asupra site-urilor care in mod cert si clar sunt finantate cu scopul de a raspandi informatie falsa, alarmista, fara nici un fel de fapte care sa le sustina concluziile, ba chiar care raspandesc in mod voit si intentionat minciuni.
E vorba de o retea de site-uri, multe dintre ele inrudite: copiaza informatii de pe aceleasi surse (deseori rusesti), au titluri similare, categorii de articole similare, pe ele scriu deseori aceiasi oameni si desigur finantarea le vine din aceleasi surse. Veti descoperi ca isi si trimit articole unii altora, preluandu-le si crescandu-le notorietatea.
Subiectele abordate sunt de obicei din urmatorul amalgam: cvasi-spiritualitate, zodii (ba chiar zodiile apostolilor lui Isus, de ce nu?), biserica & misticism dubios, dragoste şi rusi, conspiratii terifiante, informatii bizare, asa-zisa istorie, X-Files, mistere din Romania, daci & Dacia, remedii miraculoase de slabit si cure impotriva cancerului.
Peste toate acestea se presara informatii false, uneori informatii care ating grav prejudicii de imagine unor personaje care sunt astfel desfiintate prin campanii pornite pe aceste site-uri si uneori preluate si de site-uri si publicatii mai main-stream.
Acelasi lucru se petrece si cu anumite dezbateri care ar trebui sa fie nationale: vaccinuri, apartenenta la UE, situatia NATO si implicarea noastra, proteste anti-coruptie, sau alte subiecte de acest gen care sunt rastalmacite, invartite, duse in derizoriu sau chiar impanate cu atata manipulare incat cititorul obisnuit nu mai poate face diferenta intre adevar si realitate.
Cum recunosti deci un site mincinos, care dezinformeaza?
Ceea ce uneste toate aceste site-uri (in afara de propaganda dubioasa si de minciunile pe care le publica), e un standard universal la care adera:
- Nu declara sursele de finantare
- Nu ofera informatii despre redactia care le publica
- Cei care semneaza articole pe ele sunt anonimi, pentru a putea evita tragerea la raspundere sau datul in judecata
- Nu citeaza surse credibile ale informatiilor (in schimb se citeaza intre ele).
- Articolele nu au la baza studii sau macar fapte reale care sa se fi petrecut in realitate, ci sunt in proportie majoritara pura fictiune, dar fictiune maligna.
Va dau in continuare cateva exemple, colectionate de pe: www.verificasursa.ro.
cocoon.ro, fluierul.ro, vremuritulburi.com, nedreptate.net, expunere.com, descrieri.ro, cunoastelumea.ro, activenews.ro, aflasitu.ro, infoAlert.ro, cyd.ro, efemeride.ro, nationalisti.ro, nuv.ro, social-media-romania.eu, lovendal.ro, ziaristionline.ro, yno.ro, caplimpede.ro, secretele.com, napocanews.ro, stirinefiltrate.ro, dzr.org.ro, stiri-extreme.ro, ro.blastingnews.com, onlinereport.ro, obiectiv.info, dailynewsro.com, soim.ro, gandeste.org, recentnews.ro, criterii.ro, reporteronline.net, incorect.org, ro.blastingnews.com.
Cei de la verificasursa.ro sunt, in propriile lor cuvinte, cei care:
Îţi vom prezenta o listă, niciodată completă, a site-urilor cu o bogată şi organizată activitate de manipulare şi dezinformare. Aceste pagini web se promovează sub diverse forme, încercând uneori să imite presa reală, alteori înfăţişându-se drept iniţiative ale românilor adevăraţi (dacii).
Dezinformatorii de opinie sunt mult mai creativi decât crezi. Cu toate astea, nu te îndemnăm să nu-i crezi.
Doar verifică sursa.
Stirile false pot schimba perceptia opiniei publice, incet dar sigur. Disemineaza informatie falsa, mincinoasa. Ofera agresiune si violenta cu tenacitatea picaturii chinezesti. Picura tensiune si improasca mizerie.
Intr-un climat social sensibil, precum in preajma unor alegeri, sau a unor msicari sociale de amploare, precum cele din aceasta iarna-primavara, e cu atat mai important sa stim sa diferentiem si sa izolam aceste surse de informare murdare.
O potentiala solutie la problema site-urilor mincinoase
„De necrezut” indentifică sursele de informare controversate din Facebook şi browser şi le marchează cu un mesaj de avertizare pentru a fi mai uşor de observat. Baza noastră de date este actualizează constant cu pagini ce distribuie conţinut controversat.
Nu uitaţi că cei mai susceptibili dezinformărilor de acest gen sunt cei mai puţin familiarizaţi cu mediul online. Aşadar, nu ezitaţi să recomandaţi De necrezut – Oprim dezinformarea familiei şi prietenilor.
Disclaimer: Extensia se bazează pe o lista de website-uri creată de echipa noastră. Încercăm să fim cât mai obiectivi în acest demers, nefiind afiliați politic și fără să urmărim vreo agendă ascunsă. Susținem site-urile de știri obiective!
Conditia pentru a beneficia de acest mic imbold la curiozitate si spre cautarea adevarului este sa folositi browserul Chrome si sa instalati extensia, folosind linkul de mai sus.
Aici denecrezut.faction.ro poti participa si tu la largirea listei de siteuri pentru care aplicatia furnizeaza acest avertisment cititorilor si eventualilor cititori ai acestor publicatii dubioase.
Odată instalată aplicaţia, în dreptul ştirilor postate de aceste site-uri pe Facebook apare mesajul “Pare de necrezut? Verifică informaţia şi din alte surse”, iar în interiorul site-urilor apare mesajul “Cercetează înainte să crezi! Verifică informaţia şi din alte surse”. Sursa: Mediafax.ro
As vrea sa aud mai multe de la voi:
- Care credeti ca sunt efectele cele mai periculoase ale acestor informatii?
- Obisnuiti sa verificati site-urile de pe care va informati? Conteaza sursa informatiei, sau dati share articolelor pentru ca informatia pare „interesanta”?
Interesant. AM inceput sa nu mai cred prima sursa ci sa fac o medie a informatiilor.
Asta e secretul. Asa incepi sa te apropii de adevar.