Ce faci cand ai un virus de facebook?

Nimanui nu ii plac virusii, dar intamplarea face ca deseori apar si distrug lucruri importante. Sau ne supara teribil. Sau spameaza intreaga lista de contacte, in incercarea de a fura parole sau date importante.

Intrebarea este: Ce faci daca ai un virus? Dar un virus de facebook?

corcodus-de-alaxandra-virus-facebook

Circula multe lucruri online, si marea majoritate sunt gandite in asa fel incat sa indemne la click-uit. Sfatul cel mai evident este sa NU faceti click pe orice link, chiar daca e trimis de cineva apropiat.

In general asemenea virusi contin un mesaj indescifrabil sau prost scris, eventual in engleza si un link scurt, pe care daca vei apasa, va rezulta si in infectarea ta.

Urmatoarele idei sunt pentru cazul in care esti avertizat sau observi ca ai un virus care face spam pe facebook, dar regulile se aplica si pentru twitter:

Pasul 1

Inchide-ti fereastra de facebook, pentru ca virusul sa nu se mai auto-trimita si la altii.

Pasul 2

Descarca un antivirus (daca ai deja unul, verfica daca este functional si daca are update-uri la zi). Daca totul este in regula, poti sa faci o scanare temeinica a calculatorului, si sa stergi ceea ce antivirusul semnalizeaza ca fiind in neregula.

Recomandarea mea de mai sus este din experienta, stiu ca functioneaza pentru acest tip de virusi. Daca deja aveti un asemenea soft, dar el nu mai poate fi folosit (a expirat, s-a stricat, sau pur si simplu nu a fost capabil sa iti protejeze calculatorul) sfatul meu este sa il dezinstalezi inainte de a instala alt antivirus.

Pasul 3

Logheaza-te pe Facebook. Click pe rotita din dreapta, langa numele tau, si intra la Account Settings, apoi la Apps; apasa pe  "Show All".

Sterge tot ce e inutil si in plus:

De aici cel mai bun lucru pe care il poti face este sa stergi tot ce nu e folosit de curand, tot ceea ce suna bizar si tot ce nu iti este de folos: apasa X-ul din dreptul aplicatiilor pe care doresti sa le stergi, pe rand, si apoi Remove.

Daca este vorba de una dintre aplicatiile care posteaza pentru tine (de tip Intrebare&Raspuns, sau Numel tau de indian), poti folosi si optiunea de a sterge toate postarile facute in acest mod, bifand optiunea "Delete all your {App name here} activity on Facebook", inainte de a da "remove". 

Pasul 4

Daca suspectezi ca este nevoie, nu ar fi rau nici sa iti schimbi parolele cele mai importante. In cazul Facebook poti face asta tot de la Account settings, General.

Acolo vei putea sa iti schimbi parola existenta cu una noua. Salveaza totul.

Pasul 5

Scrie un mesaj pe facebook in care sa informezi pe toti prietenii tai ca ai fost infectat(a) si sa nu deschida nici un mesaj/link venit de la tine care respecta tiparul de mai sus. Cu toate astea, le poti spune acum ca ai reparat “problema” si ca totul este in regula.

Atentie!

Data viitoare cand primesti un mesaj (de orice fel: chat, DM pe twitter, notificare pe email, etc.) citeste totul cu atentie, mai ales daca te indeamna sa faci click pe ceva. Pe viitor, cel mai simplu e sa intrebi expeditorul daca intr-adevar ti-a trimis un mesaj, si ce contine.

 

2 Replies to “Ce faci cand ai un virus de facebook?”

Catalin

Si eu am o problema cu un virus,insa cand vreau sa sterg postarea pusa de virus nu ma lasa iar antivirusul avg spune ca nu am nici un virus…va rog ajutatima

Ai urmat toti pasii de mai sus?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: