Avem un acvariu, si deja implinim 7 ani de la inceputul acestui hobby. 🙂

Cand oamenii afla ca am un acvariu de 130l in mijlocul sufrageriei primul lucru pe care il exclama e „Vai! Dar nu e prea mult?”, si apoi exclama „Cred ca dureaza o vesnicie sa il intretii!”.

Gandindu-ma la cele doua chestii de mai sus combinate, am ajuns la urmatoarele cateva lucruri pe care le fac des-spre foarte des, si care insumate aduna cam 2-3 ore pe luna:

Verificarea echipamentelor

Durata: 5 minute.

Acvariul meu e simplu: bazinul de sticla + capacul cu partea electronica, suportul acvariului si filtrul.
De fiecare data cand ma apuc de lucrari de intretinere, verific: neoanele, coolerele din capac, furtunele, filtrul: faptul ca intra apa si faptul ca iese. Si verific sa nu fie scurgeri nicaieri pe traseu, sau din bazin.

Curatenie

 

Am doua tipuri de curatenie.
Cea de rutina presupune:

Durata: 35-45 minute.

– Curatarea geamurilor cu un „floaty”, o jucarie pe baza de magnet care curata interiorul geamurilor.
– Curatarea zonei neplantate din acvariu, in speta sifonarea pietrisului. Scot cam 1/4  1/3 din apa, sifonand cu o pompa manuala nisipul unde nu am plante. Iese de acolo cam tot ce s-a depus in acvariu de la resturile produse de pesti si melci pana la resturi de plante. In felul asta se mentine curatenia apei, si se mentine si filtrul in conditie optima.
– Curatarea plantelor. Care cresc. Asa ca tai/rup/arunc tot ce nu e util sau nu mai arata conform planului. Unele plante se taie altele se dezradacineaza si se rupe partea de jos. Depinde de tipul de planta. La final re-aranjez totul la loc, si umplu cu apa de la robinet. Apa rece de la robinet. Iarna, adaug si putina apa calda, si atunci folosesc o substanta cumparata din pet-shop, care curata apa de impuritati si alte lucruri daunatoare. Dar doar daca pun apa din sursa ne-potabila, aka de pe tevile de apa calda.

Curatenia generala presupune:

Durata: 1.5 ore.

– Curatarea filtrului. Demontarea si curatarea furtunelor, a mediilor de filtrare si a motorului.

– Scoaterea tuturor plantelor din acvariu si sifonarea intregului substrat.

– Scoaterea unei cantitati cat mai mari de apa. Dar aici fac lucrurile cu grija, pentru ca daca schimb prea multa apa, si curat si substratul acvariul se poate decicla, si astfel putem da peste cap echilibrul intern.

 

Verific vietuitoarele

Durata: 5 minute.

Verific pestii, si melcii. Ii numar. Ma uit cum se hranesc, si cum se deplaseaza prin apa. Daca par sa nu fie in regula, ii scot din acvariu si ii verific. In felul asta se poate evita imbolnavirea intregului acvariu.

Daca vreuna din vietati a murit (se intampla), trebuie preluata imediat din acvariu. Descompunerea lor poate dauna chimiei apei, si in consecinta celorlalte vietuitoare.

Cam atat.

 

Sunt putine lucruri care se compara cu natura: haotica, schimbatoare si totusi constanta in imensitatea si felul in care reuseste sa supravietuiasca. Cred ca un acvariu, la fel ca orice alta metoda de a aduce putina natura si deci putina uimire in viata de zi cu zi e un prim pas modest. Dar care merita facut. Va las cu piticaniile vesele:

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.