Am ales sa scriu postarea asta pentru ca am observat ca multi nu stiu sa se foloseasca de toate optiunile si facilitatile pe care le au la dispozitie. Si de la un anumit nivel in sus, ma deranjeaza acest lucru, mai ales de la cei care ar trebui sa stie mai bine.
Am sa iau toate cele 12 sageti rosii la rand, in sensul acelor de ceasornic. 🙂
Tip de status:
- Poti alege ca postarea ta sa fie:
1. Un status obisnuit, continand un link sau pur si simplu cateva cuvinte despre ceea ce gandesti.
2. O fotografie sau un videoclip. Daca alegi optiunea asta textul pe care l-ai scris in casuta de status va ramane acolo si vei putea incarca si poza pe care o doresti.
3. O locatie. 🙂 Daca vrei sa dai check-in si sa spui cateva cuvinte despre locatia unde te afli.
4. Un eveniment de orice tip. Aici poti sa postezi si putin din istoria vietii tale: cand ai absolvit o scoala, cand te-ai casatorit, cand ai fost in vacanta care ti-a schimbat viata. Poti adauga poze, si poti sa stabilesti si data (in trecut).
- Despre continut:
5. Pe langa textul pe care doresti sa in scrii la status, poti alege sa adaugi si un link: un articol, un videoclip. Ceea ce multi nu stiu (sau nu practica) este faptul ca odata ce facebook incarca preview-ul linkului respectiv, URL-ul initial se poate sterge. In acest fel ii lasi pe cei care iti citesc statusul sa se concentreze pe comentariul tau, fara sa fie deranjati de linkul acela redundant.
Daca din greseala ai sters tot sau o parte din status-ul pe care il gandeai si aranjai de mult, nu te stressa: apasa Ctrl+Z, aduca undo. 🙂 Functioneaza!
- Despre preview:
6. Poti modifica titlul care apare in preview. Cand treci mouse-ul peste titlu, se va ingalbeni. Inseamna ca poti sa il schimbi: da dublu click pe el, si modifica-l dupa cum iti serveste.
Daca de exemplu doresti sa dai un citat dintr-un text lung, poti modifica titlul URL-ului in conformitate cu ideea prezentata. Sau poti pur si simplu sa scurtezi acest titlu.
7. Poti modifica descrierea care apare in preview. De obicei ea este una standard: fie un extras din articol/link, fie o descriere generala a site-ului pe are se gaseste informatia la care pui link. O poti sterge de tot, sau o poti modifica. Dublu click, si voila!
8. Nu intotdeauna facebook stie care thumbnail este cel mai potrivit pentru a fi afisat. Foloseste sagetile <|> pentru a alege fotografia care iti convine mai mult. Uneori nepotrivirea dintre imagine si textul prezentat poate fi deranjanta: e neplacuta sau de-a dreptul hilara. 😀
- Optiuni suplimentare:
9. Poti sa dai adaugi ca informatie suplimentara numele unor persoane. Fie ca ele se afla cu tine, sau ca este vorba despre ele in statusul tau (sunteti la in inghetata, sau verisoara ta si-a luat permisul), fie poate doresti sa le atragi atentia asupra acelei postari. Azi e usor ca ceva important sa fie trecut cu vederea. Atentie, daca totusi folsoesti aceasta optiune, statustul tau va aparea si pe profilul persoanei careia ii dai tag. 🙂
10. Informatia pe care o publici poate sa apara pe timeline "in trecut". Fie ca e vorba despre un eveniment (vezi p.4) sau orice altceva, de aici poti alege data pe care o doresti.
11. Locul unde te afli. Fie ca e vorba de o locatie anume (cu pagina de facebook, sau macar o locatie de facebook), daca esti in alt oras (in vizita sau in vacanta) acum poti anunta si asta in orice postare. 🙂
12. Poti seta audienta pentru toate postarile tale, dar cel mai bine e sa faci asta in momentul publicarii. :)Poti alege sa impartasesti statusul tau cu cine anume doresti. Cu cateva persoane, cu prietenii de pe facebook, cu toata lumea (postare publica), sau poate vrei sa pastrezi totul pentru tine?
- In plus:
13. Daca ai postat o fotografie, sa stii ca descrierea ei poate fi modificata si ulterior. Fa click pe fotografie, si apoi pe optiunea de editare. Daca nu ai adaugat nici o descriere, o poti face oricand.
14. Daca ai postat un status si observi in el o greseala, sterge-l. Si posteaza inca o data, dupa rectificarea greselii. Daca cineva a apucat sa comenteze sau sa dea "like", poti publica o "erata" intr-un comentariu. E mai politicos. 🙂
15. Desi statusurile de facebook nu mai sunt editabile DUPA postare, comentariile SUNT!
Daca ai scris ceva in graba si observi o greseala, du sageata de mouse peste coltul din dreapta sus al comentariului (pe micul creion) si apasa: vor aparea optiunile de editare si de stergere. Sunt utile!
Cam atat pentru acum, e destul de tarzior, dar daca aveti nelamuriri nu ezitati sa ma intrebati! 🙂
33 răspunsuri la “15 lucruri pe care le poti modifica la o postare de facebook”