Un „Decalog” al civilizatiei rutiere urbane

Guest post Alexandru Baciu

Venind spre job mi s-a cristalizat in minte o propunere de „Decalog al civilizatiei rutiere urbane”.

Astept completari sau variante! Astept si provincia!

decalogul-auto-reguli-de-circulatie

UNOR SOFERI:

1. Cand vedeti un semafor ce indica culoarea verde incercati sa treceti de el si nu reduceti drastic viteza doar, doar se va schimba culoarea.

2. Cand vedeti ca in pofida incercarilor de a nu trece pe verde, culoarea se schimba in galben, nu mai fortati trecerea pe galben, eventual déjà rosu, nu mai are sens.
3. Cand circulati in coloana, pe o sosea cu mai multe benzi pe sens, nu lasati spatiu intre voi si cel din fata de mai mult de 1 maximum 2 lungimi de masina.

4. Daca totusi ati lasat spatiu mai mare fata de masina din fata si “se baga” unu’ din dreapta sau din stanga (asta se va intampla cu siguranta in 80% din cazuri), lasati-l sa se bage, nu mai accelerati degeaba ca sa puneti apoi o frana violenta si sa-l surprindeti pe cel din spate.

5. Atunci cand drumul cu 2 sau mai multe benzi se ingusteaza sau apare o masina parcata pe dreapta , cei de pe banda 1 au si ei dreptul sa depaseasca sau sa intre pe banda din stanga lor…fiti civilizati si lasati-i si pe ei dupa “principiul fermoarului”: o masina din stanga apoi o masina din dreapta.

6. Cine crede ca taximetristii sunt toti “profi” se inseala! Ei sunt o subcategorie de populatie care are aceleasi tare si veleitati ca intreaga populatie….nu sunt o elita!
7. Taximetristi: daca nu aveti pasageri la bord si mergeti in doru’ lelii spre o zona de asteptare sau cu ochii pe trotuare – poate pica o “prada” – va rog eu: faceti lucrul asta fiind pe banda din dreapta, cea de lanaga trotuar si nu ruland pe banda din stanga, cea de langa axul drumului!

8. Tot pentru taximetristi: daca nu aveti pasageri la bord si mergeti fara graba spre o destinatie oarecare –  facand economie de combustibil (viteza 3, max. 1500 ture la Logan Diesel) –  stati pe banda din dreapta si nu pe cea din stanga, de langa axul drumului. Puteti evita astfel ca cei 100-200 m lasati fata de masina din fata sa nu stranga in spate o “coada” luuunga cat o zi de Post formata din …colegi de trafic!

9. In sensul giratoriu de la Universitate, Unirii, Televiziune, Arcul de Triumf, altele de acest gen: PASTRATI-VA BANDA!!!! Cei de pe banda 1 stati pe banda 1, cei de pe banda 3 stati pe banda 3 si nu mai “taiati” calea “sacrificatilor” aflati pe banda 2!!!! Acelasi indemn pentru orice curba la dreapta sau la stanga!

10. In atentia celor care fac la stanga: nu mai stati ca oile intr-un lung sir “cap- coada”! Puneti-va problema ca exista (mai ales in situatiile cand la stanga e o strada cu 2 benzi pe sens) posibilitatea de a dubla prin dreapta… -adik genul “ La Nord prin Nord Est” – in felul acesta scurtandu-se coada formata de cei ce vor sa se deplaseze la stanga. Cand se elibereaza, aplicati principiul fermoarului caci, chiar daca sunt 2 benzi, cu siguranta se va fi gasit vre-un nesimtit care si-a parcat masina chiar dupa zebra, cu avariile clipocind” ca sa mearga dupa tigari…incomodand astfel toata circulatia in zona.

baciualexandruAlexandru Baciu este Sales Manager la Delos Medica. Se auto-descrie astfel: utilizator entuziast al new media/internetului, o persoana sociabila, sot si tata a trei copii. Are carnet de conducere din 1991 – cu aproximativ 50.000 de km/an, si este de profesie medic veterinar.

alaxandra

Owner la CloudBerries
Sunt pasionata de frumos, de internet si de comunitati. De tot ce inseamna Open Source. De animale. Detin doua pisici si un acvariu "mititel" de 130 l.

Sunt Managing Partner la cea mai faina agentie de WordPress Cloudberries, si impreuna cu sotul meu o crestem dintr-un start-up de webdesign in ceva ce va insemna managementul prezentei online pentru clienti super-faini. 🙂

Ultimele postari ale lui alaxandra (vezi toate)4 răspunsuri la “Un „Decalog” al civilizatiei rutiere urbane”

  1. Adrian Stanescu spune:

    Buna seara, tatal tau nu mai lucreaza la Biovet ? Mi-a permis sa scriu aici pentru ca pe messenger nu te-am mai vazut de ceva vreme…..Adrian Stanescu

  2. Teodora Elena spune:

    Cred că mă pot declara șofer cu acte în regulă, abia după o tură de capitală. Ar fi o provocare pe care aș vrea să o iau în piept vara aceasta 🙂

Care este parerea ta?