Domeniu vs Hosting

In ultima vreme am explicat deseori care este diferenta intre domeniul de pe care poate fi accesat un site si hostingul acelui site, sau spatiul de server. Asa ca am decis sa scriu un articol, ca punct de referitnta pentru orice viitoare discutie.

Aceste doua lucruri separate inlesnesc impreuna accesarea unui site si impreuna cu a treia componenta vitala -  fisierele din care se compune acesta, alcatuiesc ceea ce percep utilizatorii cand viziteaza un site cu ajutorul unui browser web.

Acum o sa ma folosesc de o metafora destul de uzitata in domeniu ca sa explic aceste trei componente: metafora mutarii, si voi incerca sa fac asta intr-un limbaj cat mai simplu si mai la obiect. Astept intrebari sau alte interventii in comentarii. 🙂

domeniu-vs-hosting

Domeniul sau Numele Domeniului

exemplu.ro | exemplu.net | exemplu.com

Numele domeniului unui site este adresa web de pe care poate fi accesat un site, si este alcatuit dintr-o insiruire de caractere si cifre plus o terminatie de tip "." (punct) si "com"; sau ".eu", ".info" sau ".ro". Aceste terminatii se numesc TLD: top-level domains, si in general fiecare tara are un TLD specific denumit ccTLD (country code TLD). Romania are .ro, SUA are .us si asa mai departe. Celelalte TLD-uri (gTLD:.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, .org etc.) sunt gestionate de ICANN.

Numele domeniului este de fapt un alias pentru o adresa IP, la care serverele care alcatuiesc internetul si calculatoarele noastre stiu, prin conventie, ca se afla un site. Motivele pentru care s-a trecut de la un sistem de numere (IP-uri), la nume de domenii a fost usurinta mai mare cu care utilizatorii obisnuiti pot tine minte/accesa un site.

Si aici intra in scena metafora:

Numele domeniului este adresa compusa din numele strazii, blocul, scara si orasul unde locuieste cineva. Mentionarea acestor coordonate, va ajuta pe oricine sa navigheze fizic pana in acel loc fie pentru a livra ceva fie pur si simplu pentru o vizita.

Numele domeniului este conventia folosita pentru a naviga pana la un anumit site, de catre utilizatorii/vizitatorii umani. O persoana fizica/juridica poate avea dreptul de folosinta si control al unui nume de domeniu fie temporar (in cazul unui domeniu cu terminatia .com, de exemplu), fie "pe viata", in cazul unui domeniu cu terminatia .ro in Romania.

De aici, lucrurile se complica:
Internetul foloseste un sistem complex pentru alocarea IP-urilor, managementulul terminatiilor de domenii general-valabile sau locale (de asemenea numite nationale) si a unor servicii cu denumiri si functiolanitati din ce in ce mai complicate. Pentru mai multe detalii va invit sa accesati ICANN — The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Hostingul sau Gazduirea

Hostingul, sau gazduirea reprezinta un set de servicii, achizitionate de la o companie specializata, care asociate cu un nume de domeniu inlesnesc punerea online a unui website pentru publicul larg. 

Spun "pentru publicul larg", deoarece in teorie se poate crea un site si independent de existenta unui domeniu.

Incluse in pachetul de servicii pentru hosting pot fi: spatiul de pe server, gestionarea e-mailurilor, software pentru baze de date, software automatizat pentru construirea diferitelor tipuri de website-uri (joomla, drupal, wordpress), si alte servicii asociate precum backup-uri si monitorizarea serverelor.

Ca sa continui analogia cu mutatul, pot spune ca hostingul reprezinta efectiv spatiul de locuit, care se poate obtine prin inchiriere sau cumparare.

Fara un nume de domeniu un site nu ar putea fi accesat decat prin adresa IP, un site fara hosting nu va putea fi accesat deloc. Cu alte cuvinte, la adresa respectiva nu se afla nimic.

Fisierele Site-ului

Cea de a treia componenta, fara de care un website nu va putea fi accesat va fi efectiv un website sunt fisierele din care acesta este compus.
Fie ca este vorba de un singur fisier html, sau de sute/mii de fisiere (PHP, html, javascript, imagini etc.), un browser nu va putea afisa informatia si un utilizator nu o va putea intelege cum trebuie daca fisierele nu sunt stocate pe server.

Revenind la metafora, fisierele site-ului reprezinta restul de lucruri pe care oricine le are la el/ea acasa. Mobila, haine, carti. Impreuna cu adresa si casa/apartamentul pe care il locuiti toate inseamna "acasa".

Asa cum spuneam mai sus, am incercat sa mentin lucrurile cat mai simple, si intr-un limbaj cat mai nepretentios. Pe alocuri, cred ca am reusit!

Daca a mai ramas ceva neexplicat, astept cererile in comentarii sau pe facebook!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: