Despre recensamant

Nu pot spune ca am o opinie extrem de ferma, atat de ferma incat sa simt nevoia sa dau in judecata statul sau sa ies cu furca in strada. Insa simt o stare profunda de disconfort la simpla idee ca toate aceste date despre mine vor fi detinute in sistem centralizat de catre cineva, si ca ele vor fi „date” mai departe prin cine stie cate maini…cine stie cui pana la urma.

Exista aici o initiativa frumoasa anti recensamant, si ii spun frumoasa mai ales pentru ca initiatorii blogului au insistat pentru: o lamurire a adevarului, ocolirea minciunilor (e recomandata mai degraba evitarea recensamantului in cazul in care nu dorim sa ne dam informatiile decat minciuna sau confruntarea recenzorilor), si un tratament omenesc fata de oamenii care vor colecta datele in teren.

 

Se cer niste date personale extrem de intime si de personale: nume, CNP semnatura = astea deja sunt suficiente pentru un furt de identitate in toata regula. Si se poate face cu ajutorul unui xerox. Apoi, toate datele despre familie, locuinta, cei plecati in afara, tipul de relatiei in care esti (divortat dar in relatie cu cineva, de cat timp si daca ai facut sau nu copii cu acea persoana),  nivelul educational scriptic, utilizarea internetului.

Gasiti aici toate formularele, daca doriti sa le cititi si sa stiti exact la ce sa va asteptati.

Ce mi-as fi dorit eu de la acest recensamant:

1. Sa fie facut public mai din timp, cu toate intrebarile cunoscute, afisate, si asa mai departe.

2. Sa fie OPTIONAL. Si sa se specifice asta.  L-as fi facut cu draga inima daca era optional.

3. Sa am dreptul sa nu raspund la intrebarile care imi lezeaza dreptul la intimitate. Fara repercursiuni.

4. Sa nu imi ceara date de identificare precum CNP, adresa exacta, specimen de semnatura, etc.

Nu mi se par niste cerinte mari sau imposibile. Asa, insa toata povestea asta imi creeaza un puternic disconfort psihic, si voi face tot ce pot ca sa evit sursa acestui disconfort.

Clar. Voi ce parere aveti?

alaxandra

Owner la CloudBerries
Sunt pasionata de frumos, de internet si de comunitati. De tot ce inseamna Open Source. De animale. Detin doua pisici si un acvariu "mititel" de 130 l.

Sunt Managing Partner la cea mai faina agentie de WordPress Cloudberries, si impreuna cu sotul meu o crestem dintr-un start-up de webdesign in ceva ce va insemna managementul prezentei online pentru clienti super-faini. 🙂

Ultimele postari ale lui alaxandra (vezi toate)4 răspunsuri la “Despre recensamant”

 1. S spune:

  Informatiile vor ajunge pe mana corporatiilor, de exemplu.

  Ce ma deranjeaza cel mai tare de fapt e faza cu obligativitatea si amenda. Ia hai plimbati ursu d’aci!

  In ce priveste furtul de identitate, oricum Politia are deja si numele tau si CNP-ul, si specimen de semnatura. So? Deja e tardiv sa ne mai stresam.

  • alaxandra spune:

   Da, dar nu le are si gigelul care le colecteaza, gigelul care le transporta, si gigelul care le scaneaza. Si nici ala care le centralizeaza.

   Toti astia sunt vulnerabili: de la amenintari pana la bani. So…nu imi convine!

   Corporatiile au deja ce le trebuie. Profilul meu de pe facebook si google plus ofera suficiente info despre comportamentul meu, pentru cine stie sa il interpreteze. Si corporatiile nu imi bat la usa pentru datele astea.

   In fine, tot nu imi convine. Poate sa nu-mi convina nimic? :))

 2. S spune:

  Da, dar ce poti face. Omuletii aia care culeg datele deja au inceput sa transforme totul intr-o vantoare. Stau la panda pe etaje; cum intra o persoana in bloc, fug dupa el sa vada unde se duce, etc. E mai simplu sa le dai ce vor, decat sa rezisti la acest asalt.

Care este parerea ta?