Atentie la schemele piramidale: „Schimb de cadouri de Sărbători”

Am tot vazut online in ultima vreme urmatorul status postat de prieteni: pe facebook, tumblr, pe bloguri chiar.

Premisa schemei piramidale "Schimb de cadouri de Sărbători"

Ideea de baza e ca vei cheltui 20 de lei pe un cadou, il trimiti cuiva si ii faci o bucurie.

In felul asta te inscrii pe o lista, si vei primi la randul tau cadouri. Undeva intre 6 si 36 de cadouri!

Suna bine, nu? Ei bine, este fix premisa de la care pleaca schemele piramidale.schimb-de-cadouri-sarbatori-corcodus

Iata cum arata mesajul vazut de mine:

Ești interesat/ă de un schimb de cadouri de Sărbători? Poți să locuiești oriunde în lume - ești binevenit/ă să participi!
Eu trebuie sa am 6 sau mai multi prieteni de orice vârstă care să participe la acest Schimb Secret de Cadouri. Ce trebuie tu sa faci? Sa cumperi UN SINGUR cadou cu valoarea minima de aproximativ 20 lei sau mai mare si sa il trimiti catre o persoana secreta. In schimb tu vei primi intre 6-36 de cadouri:)
Sper ca ti-am starnit curiozitatea! Anunta-ma daca vrei sa participi si-ti voi da mai multe informatii. Dar nu cere sa participi daca nu doresti sa faci un cadou de minim 5 $( 20 lei)
Se apropie sezonul cadourilor. Haideti sa-l facem mai distractiv!
Lasa-mi un comentariu daca vrei sa participi sau suna-ma la 0752972975! Sursa: aici - postat pe 5 decembrie.

Urmele digitale

Am reusit sa izolez online anuntul ca apartinand la origine unui anume Marian Cibotaru, care raspunde la numarul de telefon de mai sus. Link profil facebook: Marian Cibotaru.

Domnul Marian Cibotaru spune pe pagina D-lui de facebook ca este: Developer Network Marketing at Organo, Consultant financiar at GENERALI and Manager at OneCoin Constanța. Aici e posibils a fie cheia "afacerii" cuc adouri.

Primele "job-uri" listate sunt evident false, sau de umplutura. Ultimul, poate sa nu fie real, dar pagina OneCoin seaman ca nivel de spam si zgomot produs cu celelalte pagini/evenimente si urme lasate de Marian Cibotaru in online ca sa porneasca schema cu cadouri, incat inclin sa cred ca pagina ii apartine.

Inspiratia

Schema este practicata si in afara, doar ca poarta numele de "Secret Sisters" gift exchange, si a fost identificata ca o schema piramidala. Surse: 1 (Forbes), 2 (Snopes), 3 (Independent, UK).

Banuiala mea e ca cei care au importat ideea in Romania au folosit schema de mai sus ca inspiratie. E practic acelasi text, usor modificat. Suma de 10-20$ e apropiata ca valoare, ideea ca primesti inapoi intre 6 si 36 de cadouri e aceeasi.

Nu cunosc legislatia in vigoare pe aceasta tema, insa in SUA de unde ideea de lanturi de cadouri a inceput, ea este ilegala.

Concluziile mele

Schemele de genul asta "merg", pentru ca initial primele persoane care sunt implicate in schema chiar primesc 1-2 cadouri. Pe masura ce se atinge o masa critica, lucrurile par sa mearga. Apoi lucrurile nu mai sunt controlabile, si cadourile nu mai apar, sau sunt directionate intr-oa numita directie.

Suspiciunea mea e legata de personajul Marian Cibotaru, care poate fi real sau poate fi doar o colectie de urme digitale in online, si de afiliera lui cu OneCoin si multa galagie in jurul subiectului.
Daca cineva aduna in felulasta adresele de acasa ale oamenilor, si isi face dosare pt spam, sau pentru a va trimite scrisori acasa, sau mai rau pentru furt de identitate nu stiu.

Iata ce spune Forbes in articolul legat de Secret sisters Gift Exchange:

Este de fapt impotriva politicilor facebook sa "ne implicam in scheme de multi-level marketing, precum schemele piramidale" flosind reteaua sociala. Postarea detaliilor personale pe facebook de asemenea va expune unor pericole de a deveni victima unor furturi de identitate.

Cert este ca cineva profita intotdeauna. Despre cine e vorba in acest caz? Nu va pot spune fara o investigaie ampla. Ce va pot spune e ca toata treaba e putreda. Si ca nu e o idee buna sa va implicati.

Alternativa

Daca doriti sa faceti cuiva o bucurie reala de Craciun, participati la ShoeBox Romania - Cadoul din cutia de pantofi:

Începută în 2007 în familie, ca să-l învățăm pe băiatul nostru să împartă din jucăriile și hăinuțele lui cu alți copii, mai săraci din bloc, dusă apoi la zona orașului Cluj Napoca (făceam “reclamă” în status de yahoo messenger și grupuri de mail), în 2013 ajungând să adunăm 30.669 de cutii, de la românii din 8 țări, 66 de orașe și 107 centre de colectare, iar in 2014 depăşind deja 40.000 de cutii, proiectul ShoeBox reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos. în fiecare an, în preajmă sărbătorilor de Crăciun, vrem să punem un zâmbet pe chipurile a zeci de mii de copii sărmani din orașele în care locuim.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fac parte din:

Facebook:

Publicitate: